Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Schuldeisers trekken samen op tegen Hema-eigenaar Boekhoorn'

Beeld © Getty

De schuldeisers van warenhuisketen Hema maken zich op voor een harde confrontatie met Marcel Boekhoorn, die het bedrijf anderhalf jaar geleden kocht.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) op basis van ingewijden. De schuldeisers zouden vrezen dat zij een aanzienlijk deel van de 750 miljoen euro die ze hebben uitgeleend niet meer terugkrijgen. 

Boekhoorn kocht Hema medio oktober 2018. Hema heeft, net als andere winkels, te lijden onder de coronacrisis. De meeste winkels buiten Nederland zijn dicht. In Nederland zijn ze nog wel open, maar consumenten gaan veel minder vaak winkelen. De omzet van Hema in Nederland zou dan ook met een derde zijn gedaald, aldus de krant.

'Faillissement
Zie ook:
'Faillissement Hema dreigt als Boekhoorn niet genoeg investeert'

Nieuw kapitaal

Hema kampt met forse schulden en de rentelasten drukken zwaar op het resultaat. Boekhoorn wil wel nieuw kapitaal in Hema steken, maar de schuldeisers zouden dan ook een duit in het zakje moeten steken. Obligatiehouders zijn volgens het FD bang dat Boekhoorn de coronacrisis aangrijpt om hen een deel van de schulden te laten wegstrepen.

Daarom bundelen zij hun krachten. Toen Boekhoorn Hema kocht wist hij dat het bedrijf veel schulden had, hij had in de tussentijd daar wat aan kunnen doen, maar dat is niet gebeurd, is het verwijt van de schuldeisers. 

9 miljoen en 50 miljoen euro

Hema moet volgende week 9 miljoen euro aan rente betalen. In juni moet Ramphastos, het investeringsvehikel van Boekhoorn, een lening van 50 miljoen euro aflossen. Obligatiehouders rekenen er op dat er voor die tijd een voorstel voor alle schuldeisers ligt.

De koers van de obligatielening van in totaal 600 miljoen euro met 6,25 procent rente die in juli 2022 moet worden afbetaald is gedaald tot 38 euro, wat betekent dat de beleggers op papier al 62 procent van hun geld kwijt zijn.

De koers van de obligatielening van 150 miljoen euro, die in januari 2023 moet worden afgelost en waarop een rente van 8,5 procent wordt vergoed, is zelfs gedaald tot 10,75 euro. De markt gaat er dus vanuit dat er een grote kans is dat beleggers bijna 90 procent van hun geld kwijt zullen zijn.

'Vrees voor voortbestaan'

Vorige week schreef topman Tjeerd Jegen van Hema dat hij vreesde voor het voortbestaan van het bedrijf. Om te voorkomen dat dat zou gebeuren zouden verhuurders van de winkelpanden in april en mei maar de helft van de huur krijgen. Verder zouden leveranciers later betaald worden. Ook werd de periodieke loonsverhoging van de medewerkers over de zomer getild.

In november vorig jaar schreven analisten van het Britse Everest Research dat de Hema failliet dreigt te gaan als Marcel Boekhoorn er niet genoeg geld in stopt of als de bakkerijen niet genoeg opbrengen. 

Boekhoorn zou 100 miljoen tot 150 miljoen euro in Hema moeten steken.