Bedrijven

Meer dan 50.000 werkgevers doen aanvraag steunregeling loonkosten

07 april 2020 16:32 Aangepast: 07 april 2020 16:38
UWV-medewerkers kunnen via realtime dashboards meekijken hoeveel aanvragen er worden gedaan. Beeld © ANP

Het aantal steunaanvragen voor de tegemoetkoming in de loonkosten is dinsdag de grens van 50.000 gepasseerd. Via de zogenaamde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) kunnen werkgevers tot 90 procent van de salariskosten vergoed krijgen.

Dat meldt uitvoeringsorganisatie UWV, die belast is met de uitvoering van de regeling. Sinds het hulploket maandagmorgen zijn digitale deuren opende, loopt het storm. Gisteravond om 18:00 uur waren er al 35.000 aanvragen binnengekomen. Halverwege dinsdagmiddag zijn er dus 15.000 bijgekomen.

Alle ondernemingen die ten minste 20 procent omzetverlies lijden door de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor de NOW. Verschillende bedrijven, onder meer in de horeca, de evenementensector en in de reisbranche, zagen hun inkomen van de ene op de andere dag wegvallen.

Medewerkers doorbetalen

Het kabinet heeft 10 miljard euro uitgetrokken voor de steunregeling. Een voorwaarde is dat bedrijven hun medewerkers gewoon doorbetalen. Zij mogen ook geen aanvraag doen voor ontslag van werknemers om bedrijfseconomische redenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kijk terug: minister Koolmees beantwoordt jullie ondernemersvragen

Aanvragers moeten hun totale omzet over 2019 delen door vier. Dit gemiddelde van één kwartaal wordt vergeleken met de omzet in maart, april en mei 2020. Bij een volledige omzetdaling krijgen werkgevers 90 procent van de loonkosten van het personeel vergoed. Bij een omzetdaling van 50 procent, krijgen zij 45 procent.

Voorschot van 80 procent

Ondernemers kunnen de steun volledig online aanvragen, maar net zoals bij een fysiek loket is er een wachtrij. Als er te veel aanvragen tegelijk zijn, worden mensen in de rij geplaatst. De wachttijd blijft echter beperkt, stelt het UWV.

Bedrijven die een NOW-verzoek doen, krijgen een voorschot van 80 procent uitgekeerd in drie termijnen. Na controle achteraf ontvangen ze de laatste 20 procent. Wie fraudeert moet de vergoeding terugbetalen en krijgt een boete.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van