Bedrijven

35.000 bedrijven vragen tegemoetkoming loonkosten op eerste dag

06 april 2020 18:20 Aangepast: 06 april 2020 21:39
Archieffoto. Beeld © ANP

35.000 bedrijven hebben in de eerste negen uur (tot 18.00 uur) een tegemoetkoming in de loonkosten gevraagd, meldt het UWV. Het digitale loket hiervoor ging om 09.00 uur open en het liep meteen storm.

Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor de zogenoemde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Ze krijgen bij een volledige omzetdaling dan bijvoorbeeld 90 procent van de loonkosten van het personeel vergoed. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent.

Geen inkomen meer

Verschillende bedrijven, onder meer in de horeca en in de reisbranche, zagen hun inkomen van de ene op de andere dag wegvallen.

Dat er een regeling zou komen was al bekend, maar pas sinds vandaag kunnen bedrijven zich aanmelden. De teller loopt sinds het loket open is snel op. 

Bedrijven die een aanvraag doen moeten de totale omzet uit 2019 delen door vier, zodat je een gemiddelde som krijgt van drie maanden. Die som wordt dan vergeleken met de omzet in maart, april en mei 2020.

80 procent voorschot

Bedrijven die de NOW aanvragen bij het UWV krijgen een voorschot van 80 procent uitgekeerd in drie termijnen. Na controle achteraf ontvangen ze de laatste 20 procent.

Twee belangrijke voorwaardes zijn dat bedrijven hun medewerkers de reguliere salarissen moeten blijven betalen en dat bedrijven geen aanvragen mogen doen voor ontslag van werknemers om bedrijfseconomische redenen. Wie fraudeert krijgt een boete.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UWV-loketten voor doorbetaling salarissen open, coronaregeling van start

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van