Ga naar de inhoud
Bedrijven

C&A zegt contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden op

C&A Beeld © Getty Images

Winkelketen C&A heeft het grootste deel van haar contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden opgezegd. Volgens Human Rights Watch (HRW) wil het bedrijf ook voor orders die al geproduceerd zijn of die nu in productie zijn niet meer betalen.

Ook zou korting gevraagd worden op zendingen, met terugwerkende kracht tot 1 januari.

De mensenrechtenorganisatie vindt dat de Nederlandse kledingketen haar verantwoordelijkheid moet nemen. HRW sprak met verschillende leveranciers en zag ook mailwisselingen in.

"Andere kledingketens zoals H&M en Zara betalen nog wel voor de orders die geproduceerd zijn of in productie zijn", zo zegt Aruna Kashap van HRW tegen RTL Z. "De leveranciers hebben ook kosten gemaakt om deze kleding te maken."

1400 winkels gesloten

C&A geeft aan dat het inderdaad contracten heeft stopgezet. De kledingketen zegt geen andere keuze te hebben.

"Vanwege het coronavirus hebben we 1400 winkels in Europa moeten sluiten. We kunnen het verlies niet compenseren door uitgaves in de online shop. Door deze buitengewone omstandigheden richten we ons op het behouden van de liquiditeit."

'Flexibele, individuele oplossingen'

Het bedrijf stelt wel dat het 'haar verantwoordelijkheid jegens medewerkers en leveranciers nakomt.'

"We werken eraan om de impact op onze leveranciers te minimaliseren en zijn van plan alle goederen te accepteren die de fabriek hebben verlaten. We hebben nauw contact met onze leveranciers om flexibele, individuele oplossingen te vinden, ook voor kledingstukken die momenteel in productie zijn. We streven ernaar om zoveel bestellingen in ontvangst te nemen als commercieel haalbaar is."