Ondernemersspreekuur

Moet een zzp-kapper tijdens de coronacrisis stoelhuur doorbetalen?

06 april 2020 12:36 Aangepast: 07 april 2020 09:09
Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen. Deel #13: de zzp-kapper.

Stoel

Veel kappers zijn niet in dienst, maar werken als zzp'er. Ze huren daarbij een stoel in een salon. Zoals Sophie. "Ben ik als stoelhuurder verplicht om de volledige huur te betalen aan de salon, terwijl ik geen gebruik kan maken van de faciliteiten?", vraagt zij zich af.

Sophie en andere kappers in Nederland kunnen tot 28 april niet werken, omdat de overheid dat heeft verboden. Voor hen en andere personen in zogenoemde contactberoepen (op het gebied van uiterlijke verzorging) geldt dat zij hun vak niet mogen uitoefenen. 

Juridisch vs. realiteit

Het slechte nieuws is dat onderneemsters als Sophie als stoelhuurder verplicht zijn om te betalen. "Juridisch gezien moet dat. Je moet je huurovereenkomst nakomen", vertelt Gonny Eussen van branchevereniging ANKO. "In de praktijk zien we gelukkig iets anders. Dan wordt er gekeken of er regelingen mogelijk zijn."

Dat is ook wat de ANKO adviseert: ga met elkaar in gesprek. "We raden aan dat stoelhuurders in gesprek gaan met de verhuurders. We merken dat er sprake is van coulance en dat verhuurders meedenken." Dat betekent in de praktijk dus dat in veel gevallen huur (deels) wordt kwijtgescholden.

Nog een regeling

En er is nog een regeling waar zzp kappers gebruik van kunnen maken, vertelt Eussen. "Belangrijk is om te weten dat deze groep in aanmerking komt voor het noodloket van 4000 euro. Om meerdere redenen. Ze werken in een branche die direct geraakt wordt en ze zijn zijn niet aan huis gevestigd. Daardoor voldoen ze aan de eisen voor extra steun." 

De afgelopen weken kregen we veel vragen over dat noodloket. Benieuwd hoe deze werkt? Je vindt hier alle uitleg.

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem proberen te beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van