Ga naar de inhoud
Bedrijven

UWV-loketten voor doorbetaling salarissen open, coronaregeling van start

Stoelen en tafels zijn opgestapeld. Beeld © Pepijn Nagtzaam

Stipt om 9.00 uur gaan de loketten voor de NOW open. Dat is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid die bedrijven en hun werknemers door de coronacrisis moet slepen. Dit zijn de belangrijkste punten.

De overheid neemt met de NOW een groot deel van de loonsom over van werkgevers als werkgevers hard geraakt worden en personeel weinig of niet meer kunnen laten werken. Hoeveel de overheid voor haar rekening neemt, wordt bepaald door hoe hard een bedrijf geraakt is.

  • De regeling is er voor bedrijven die gedurende drie maanden minimaal 20 procent omzetverlies hebben.

  • Bij 100 procent verlies van omzet neemt de overheid 90 procent van de loonkosten over.

  • Bij 50 procent verlies van omzet neemt de overheid 45 procent van de loonkosten over.

  • De overheid neemt ook de vakantiegeld-opbouw en pensioenkosten over, tot een maximaal salaris van 9500 euro per persoon per maand.

  • De regeling werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. 

Coronaregeling:
Vragen en antwoorden over de NOW:
Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie

Bedrijven die een aanvraag doen moeten de totale omzet uit 2019 delen door vier, zodat je een gemiddelde som krijgt van drie maanden. Die som wordt dan vergeleken met de omzet in maart, april en mei 2020.

80 procent voorschot

Bedrijven die de NOW aanvragen bij het UWV krijgen een voorschot van 80 procent uitgekeerd in drie termijnen. Na controle achteraf ontvangen ze de laatste 20 procent.

Twee belangrijke voorwaardes zijn dat bedrijven hun medewerkers de reguliere salarissen moeten blijven betalen en dat bedrijven geen aanvragen mogen doen voor ontslag van werknemers om bedrijfseconomische redenen. Wie fraudeert krijgt een boete.

Kijk
Kijk ook:
Kijk terug: minister Koolmees beantwoordt jullie ondernemersvragen

Tienduizenden aanvragen per dag

Het UWV rekent op tienduizenden aanvragen per dag. Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur, liet op 3 april weten dat het UWV volledig voorbereid is op die drukte. Er is een soort wachtrijsysteem gebouwd dat in werking treedt bij drukte.

Volgens het UWV worden werkgevers die een complete aanvraag indienen en aan alle voorwaarden voldoen binnen twee tot vier weken uitbetaald, mogelijk gaat het zelfs sneller. Op de site van het UWV staat een checklist met gegevens die nodig zijn voor de aanvraag.

Minister Wouter Koolmees geeft antwoord op ondernemersvragen over de NOW.