Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Massaontslag bij stepjesbedrijf Bird via video: 'Laffe actie'

02 april 2020 14:56 Aangepast: 02 april 2020 15:00
Onderhoud aan de steppen van Bird in de Franse havenstad Marseille. Beeld © AFP

Tijdens de coronacrisis krijgen werknemers wereldwijd slecht nieuws over hun baan. De manier waarop verschilt nogal. Het bedrijf Bird, dat wereldwijd elektrische steppen verhuurt, maakte het wel heel bont. Het ontsloeg in één keer ongeveer een derde van alle werknemers, via een groepsgesprek op videobel-app Zoom.

Op basis van gesprekken met ontslagen werknemers en documenten schetst website dot.LA een ontluisterend beeld van hoe het massaontslag in z'n werk ging. In totaal kregen 406 van de 1.387 werknemers de onheilstijding, meldde TechCrunch al eerder.

Zij kregen een uitnodiging voor een webinar getiteld 'COVID-19 Update'. Dat zorgde al voor onrust: wie was wel en wie niet uitgenodigd? Waarom de een wel en de ander niet?

De werknemers werkten al twee weken vanuit huis en hadden sindsdien niets meer van hun topman Travis VanderZanden gehoord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet ontstemd over actie KLM om tijdelijke krachten te lozen

'Suboptimale manier'

Toen zij inlogden, was er de eerste vijf minuten überhaupt niets te horen. Dat zorgde voor nog meer onrust. "We beginnen nooit te laat, er is iets niet in orde." Wie uitlogde omdat hij dacht dat er iets technisch misging, kon vervolgens niet meer inloggen. 

Na vijf minuten begon een robotachtigklinkende stem te spreken. Ze begon met een verontschuldiging dat 'dit een suboptimale manier is om deze boodschap te vertellen', zo is te horen op een geluidsopname die dot.LA online heeft gezet.

Daarna kwam ze direct ter zake: "Het coronavirus heeft grote impact op het bedrijf en daarom moet het bestuur moeilijke en pijnlijke beslissingen nemen. Een daarvan is het elimineren van een aantal functies bij het bedrijf. Helaas is jouw functie onderdeel van deze beslissing." 

Werknemers zouden later op de dag meer informatie ontvangen per email. 

"Deze onheilspellende stem vertelde ons ineens dat we onze baan kwijt waren."

Aflevering Black Mirror

De video-vergadering stond ingepland voor anderhalf uur, maar na twee minuten was het voorbij. "Het voelde als een aflevering van Black Mirror", vertelt Jenny Alvauaje, een van de ontslagen werknemers tegen dot.LA. "Deze onheilspellende stem vertelde ons ineens dat we onze baan kwijt waren."

Wie de boodschap bracht is onduidelijk, het was in ieder geval niet iemand uit de bedrijfstop. "Een laffe actie", zegt een manager. "Travis durfde het niet zelf te doen."

"Mensen weten welk bedrijf het wel goed deed en welk bedrijf niet", aldus Alvauaje. "Ik hoop dat Bird wordt onthouden als het bedrijf dat dit zo armzalig deed."

'Nooit makkelijk'

In een verklaring schrijft Bird dat ontslagen 'nooit makkelijk zijn' en dat de crisis nu eenmaal invloed had op de manier waarop dit nu gebeurt. "We zijn de getroffen personen eeuwig dankbaar en zouden willen dat de hele situatie vermeden had kunnen worden."

"Terugblikkend hadden we dit met persoonlijke telefoongesprekken moeten doen", erkent topman VanderZanden achteraf. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bird brengt e-step naar Nederland, maar rondsjezen mag niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore