Bedrijven

50.000 extra bedrijven mogen 4000 euro coronahulp aanvragen

01 april 2020 11:06 Aangepast: 02 april 2020 13:24
Veel ondernemers zitten met de handen in het haar. Foto ter illustratie. Beeld © Getty Images

Steeds meer bedrijven krijgen toegang tot de regeling van het kabinet waarbij ondernemers 4000 euro kunnen krijgen om zo acute problemen door het coronavirus op te vangen. Sinds het noodloket opende zijn er zo'n 50.000 bedrijven toegevoegd aan de regeling.

Het gaat om de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19-regeling (TOGS).

Afgelopen vrijdag opende het noodloket. De noodpakketjes van 4000 euro waren oorspronkelijk bedoeld voor bedrijven die én veel last hadden van het coronavirus én door de overheid gesloten waren, zoals kroegen en hotels. Hun omzet viel volledig weg.

Acute noodhulp

Met die 4000 euro kunnen acute gaten worden gedicht, zoals de huur van een pand of het betalen van een leverancier.

Al snel werd duidelijk dat vooral heel veel bedrijven niet onder de regeling vallen. De regeling was in eerste instantie opengesteld voor bedrijven uit 49 standaard bedrijfsindeling-codes (SBI-codes). Als je je bedrijf registreert bij de Kamer van Koophandel (KvK) krijg je zo'n code toegewezen. Het omschrijft in wat voor sector je werkzaam bent en wat voor dienst je bedrijf levert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkeerde code of net tussen wal en schip: noodloket dicht voor deze ondernemers

270.000 bedrijven

Toen de regeling vrijdag werd opengesteld, stonden onder de 49 SBI-codes op de lijst 214.770 bedrijven ingeschreven volgens de KvK, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) die RTL Nieuws verzamelde. Op een totaal van 1,85 miljoen bedrijven in Nederland kwam 12 procent van de Nederlandse bedrijven in aanmerking voor noodhulp via de TOGS-regeling.

Inmiddels is de regeling verruimd. Op basis van de huidige SBI-codes kunnen nu 268.280 bedrijven aanspraak maken op hulp via het noodloket. Dat is 14,5 procent van alle bedrijven.

Retailsector toegevoegd

Onder meer de retailsector is toegevoegd aan de lijst nadat er veel protest ontstond. De winkeliers hebben hun omzetten ook drastisch zien teruglopen, maar vielen niet onder de regeling, omdat ze niet verplicht moesten sluiten.

Het ministerie van Economische Zaken heeft hen nu aan de lijst toegevoegd. Maar tientallen sectoren die menen dat ze wel onder de regeling zouden moeten  vallen, staan nog steeds niet op de lijst en doen hun beklag in de hoop dat zij alsnog worden toegevoegd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodregeling voor ondernemers nu alweer verruimd

Tussen wal en schip

Rondvaartbedrijven zijn boos, net als tattooshops. Ook taxichauffeurs, sekswerkers, pilates-leraren, escaperooms en fysiotherapeuten en nog veel meer beroepen komen niet voor op de lijst, terwijl ze hun werk niet meer kunnen uitoefenen en de omzetten zien verdwijnen. Allemaal vallen ze tussen de wal en het schip.

Ondernemers die het idee hebben dat ze benadeeld worden en wél in de TOGS-regeling horen, maar per abuis buitengesloten zijn op basis van een onjuiste SBI-code, kunnen hier invullen waarom ze wel in aanmerking zouden moeten komen.

Regeling wordt nog verder aangepast

Op basis daarvan kunnen SBI-groepen worden toegevoegd aan de lijst, vertelt woordvoerder Harald Hanemaaijer van Economische Zaken. "Er zijn twee groepen die we zien: de ene groep bestaat uit mensen die nu al recht menen te hebben op die 4000 euro maar onder de verkeerde code ingeschreven staan of een code hebben die niet op de lijst staat", zegt Hanemaaijer. "Die hebben we niet in één weekend gevonden. Maar als je recht hebt op die 4000 euro en je geeft dat aan, dan krijg je die gewoon."

Daarnaast inventariseert het ministerie volgens Hanemaaijer ook of ze nu alle SBI-groepen die onder de regeling zouden moeten vallen gevonden hebben. "Het uitgangspunt is: ben je dubbel getroffen? Iedereen is getroffen door corona, een deel is ook nog getroffen door de kabinetsmaatregelen. Die groep willen we goed afbakenen."

Dat is volgens Hanemaaijer ook de reden dat zaterdag besloten werd om de non-food winkeliers op de lijst bij te voegen. De regeling staat open tot 26 juni en het ministerie verwacht dat er in de komende weken nog aanpassingen volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stel je vragen over het noodpakket voor ondernemers aan minister Koolmees

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van