Ga naar de inhoud
Bedrijven

Strop dreigt voor Hoekstra: half miljard euro dividend op het spel

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra op het Binnenhof. Beeld © ANP

Banken mogen vanwege de coronacrisis tijdelijk geen dividend uitkeren over hun winst van vorig jaar. En dat is pech voor minister Wopke Hoekstra van Financiën. De staat is grootaandeelhouder in twee Nederlandse banken, over 2019 goed voor een dividend van samen ruim een half miljard euro.

ABN Amro maakte vanochtend al bekend dat het net als ING en Rabobank het betalen van dividend uitstelt tot minstens 1 oktober.

ING,
Lees ook:
ING, ABN Amro en Rabobank: tot 1 oktober geen dividend

Als grootaandeelhouder met een belang van 56 procent kost dat de staat omgerekend 358 miljoen euro aan slotdividend van de bank.

Als De Volksbank - dat helemaal in handen van de staat is - ook geen dividend uitkeert, scheelt dat Hoekstra dit jaar 165 miljoen euro. 

Druk DNB

Het besluit van de banken is ingegeven onder druk van centrale banken ECB en DNB. Banken mogen lagere buffers aanhouden dan de regels vereisen om zo geld te kunnen blijven uitlenen, terwijl er minder geld binnenkomt omdat bedrijven niet kunnen aflossen.

"Het is dus niet als appeltje voor de dorst of om uit te keren aan aandeelhouders", zei Frank Elderson, directielid van DNB vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag. 

"In onzekere tijden zijn de buffers er om toekomstige tegenvallers op te vangen. We kunnen het niet verbieden, dat ze dividend uitkeren, maar we spreken de banken er wel nadrukkelijk op aan", aldus Elderson.

Hoekstra:
Lees ook:
Hoekstra: steunmaatregelen 'best mogelijke antwoord' op crisis