Bedrijven

Easyjet stopt voorlopig helemaal met vliegen

30 maart 2020 09:54
Toestellen van Easyjet in Berlijn. Beeld © AFP

De vloot van Easyjet blijft vanaf vandaag aan de grond. De luchtvaartmaatschappij heeft dat besloten in reactie op de 'ongekende reisbeperkingen' en lockdowns die inmiddels in een groot deel van de wereld van kracht zijn.

Easyjet blijft nog wel reddingsvluchten uitvoeren, op verzoek van overheden.

De afgelopen dagen heeft Easyjet honderden van dat soort repatriëringsvluchten uitgevoerd om gestrande klanten naar huis te brengen.

Kostenbesparing

Wanneer de vliegmaatschappij weer commerciële vluchten gaat uitvoeren, is nog volstrekt onduidelijk. Easyjet zegt de situatie continu te evalueren. 

Vorige week nam Easyjet al het besluit om, net als bijvoorbeeld KLM en Ryanair, een groot deel van de vluchten te schrappen. Dat nu alle vliegtuigen aan de grond blijven, scheelt aanzienlijk in de kosten, zegt de maatschappij. 

Langer wachten

Een woordvoerder laat weten dat reizigers wiens vlucht geannuleerd is, drie opties hebben. "Zij kunnen gratis omboeken naar een andere vlucht, een voucher ontvangen ter waarde van hun online boeking, of een terugbetaling aanvragen via onze klantenservice." 

De wachttijden bij de klantenservice van Easyjet zijn momenteel wel langer dan normaal, zegt de maatschappij.

Opvallend: de aanbiedingen voor het najaar en winter 2021 waar Easyjet een week geleden mee stuntte, kunnen inmiddels tot 1 april worden geboekt. In eerste instantie was dat 24 maart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor een prikkie de lucht in door coronacrisis: Easyjet stunt met tarieven

Vooruitzichten ingetrokken

Niet alleen Easyjet, ook Schiphol neemt meer maatregelen vanwege de coronacrisis. Een groot deel van de pieren wordt gesloten, omdat er nog maar een paar honderd vluchten per dag worden afgehandeld. 

Daar komt nu een financieel-beleidsmatige maatregel bij: de luchthaven trekt de vooruitzichten en financiële doelstellingen voor dit jaar in. Schiphol verwacht niet dat het de passagiersaantallen en het nettoresultaat zal halen die in februari werden gepresenteerd.

De luchthaven ging er toen nog vanuit dat het aantal passagiers beperkt zou groeien en het nettoresultaat vergelijkbaar zou zijn met dat van vorig jaar. In een van de scenario's waar Schiphol nu rekening mee houdt, neemt het aantal passagiers met meer dan een kwart af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van