Ga naar de inhoud
Bedrijven

Taxi- en touringcarondernemers boos op kabinet: 'Klap in gezicht'

Taxi's op de standplaats op Schiphol. Beeld © ANP

Ondernemers in het taxi- en touringcarvervoer zijn boos omdat zij niet aanmerking komen voor de noodregeling van het ministerie van Economische Zaken. "Onbegrijpelijk", zegt voorzitter Bertho Eckhardt van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Boze chauffeurs dreigen met actie.

Het gaat om de zogenaamde TOGS-regeling. Ondernemers die zijn gedupeerd door de coronacrisis kunnen eenmalig aanspraak maken op 4000 euro netto. 

Gisterenavond werd die regeling al uitgebreid, ook winkeliers en ondernemers uit de non-foodsector kunnen er nu een beroep op doen. Maar ondernemers die actief zijn in personenvervoer, staan nog met lege handen.

'Klap in gezicht'

De branchevoorman spreekt van 'een klap in het gezicht' voor veel ondernemers en chauffeurs. "Ook voor hen geldt een acute noodzaak voor de steun", aldus Eckhardt in een verklaring.

Een petitie om ook taxichauffeurs in aanmerking voor de regeling te laten komen, werd al ruim tweeduizend keer ondertekend. In verschillende Whatsappgroepen wordt opgeroepen om op dinsdag 31 maart te gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag, meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

Noodloket
Lees ook:
Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?

'Acute noodzaak'

Eckhardt wijst erop dat het kabinet mensen onlangs wel adviseerde alleen een taxi te nemen als daartoe een absolute noodzaak is. "Dat zit dicht tegen een verbod aan en leidt er in ieder geval toe dat taxibedrijven in de consumentenmarkt te maken krijgen met een omzetverlies oplopend tot wel 100 procent."

Seizoen begint

Voor touringcarbedrijven zou de situatie extra vervelend zijn omdat uitgerekend eind maart het seizoen traditioneel begint. Dan halen ze volgens Eckhardt normaal het grootste deel van hun seizoensomzet binnen. De omzet die nu gemist en niet meer ingehaald wordt, brengt bedrijven direct in grote problemen.

Verkeerde
Lees ook:
Verkeerde code of net tussen wal en schip: noodloket dicht voor deze ondernemers