Ga naar de inhoud
Bedrijven

Triest afscheid bij KLM van iconische 747 Jumbo-jet door coronacrisis

KLM 747, vandaag landt de laatste passagiersvlucht die wordt uitgevoerd met de Jumbo-jet. Beeld © ANP

Vandaag rond half 4 's middags is de laatste passagiersvlucht van een Boeing 747 van KLM, ook wel bekend als Jumbo-jet, geland op Schiphol. Het iconische toestel gaat vervroegd met pensioen bij KLM vanwege de coronacrisis.

Met ingang van vandaag voert KLM nog maar 10 procent van de vluchten uit die het normaal gesproken zou doen. KLM vliegt tot en met 3 mei nog naar 25 intercontinentale bestemmingen en 32 steden in Europa.

Het is ongeveer 70 jaar geleden dat het bedrijf zo'n mager vluchtaanbod had, zei topman Pieter Elbers in het tv-programma WNL Op Zondag

Passagiers en vracht

Omdat er nog maar zo weinig vluchten zijn, wordt de vloot van in totaal tien 747's vervroegd uit de vloot gehaald. Het toestel heeft een extra dek aan de voorkant, en dus ruimte voor meer passagiers en vracht maar was ook duur in gebruik. KLM wilde eigenlijk volgend jaar pas stoppen met de toestellen, waar het twee versies van had. 

De huidige toestellen, de 'normale' 747-400 met ruimte voor 408 passagiers en de 747-400 Combi (268 passagiers en meer ruimte voor vracht) gebruikt KLM sinds respectievelijk 1990 en 1989. 

De aankomst van de laatste KLM-vlucht met de Boeing 747

01:13

Boete voor vliegtuigspotters

Normaal gesproken zou KLM het afscheid groots vieren. Dat dit nu niet kan is 'triest' en doet 'pijn', zegt Elbers. Vliegtuigspotters die getuige willen zijn van de landing zijn niet welkom, wie toch naar een spottersplek komt, wordt weggestuurd en kan een boete krijgen, meldt Luchtvaartnieuws.nl.

Op het vliegveld van Mexio, waar het toestel vandaan kwam, kreeg de 747 nog wel een eresaluut met een waterkanon van de luchthavenbrandweer. 

Wat er met de toestellen gebeurt, is niet helemaal duidelijk. KLM reageerde niet direct op vragen van RTL Z. Ze worden in elk geval niet op Schiphol geparkeerd, waar het toch al schipperen is met de schaarse ruimte.

Om vliegtuigen die tijdelijk niet gebruikt worden te kunnen parkeren, is de Aalsmeerbaan op Schiphol vanaf vanmiddag gesloten voor vliegverkeer, meldde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) gisteren aan de Tweede Kamer.

Tientallen
Lees ook:
Tientallen vliegtuigen parkeren: een hele operatie, maar wel gratis