Pintransacties

Hamsterwoede verplaatst van supermarkt naar drogisterij en slijterij

29 maart 2020 15:30 Aangepast: 29 maart 2020 19:05
Een eigenaar van een supermarkt in Utrecht heeft een stoplicht opgehangen om te zorgen dat er niet teveel klanten in zijn winkel zijn. Beeld © ANP

De kassa's in supermarkten rinkelen weliswaar nog steeds flink, maar de grootste hamsterwoede lijkt zich wel verplaatst te hebben. Vooral drogisterijen en slijterijen hebben nu topdagen.

 Vrijetijdsbesteding-, mode-, en schoenenketens zitten in zwaar weer Bij dit soort winkels daalde het aantal pintransacties als een baksteen. Kleding- en schoenenzaken hadden 74 procent minder pinbetalingen afgelopen dinsdag dan dezelfde dag vorig jaar, meldt het ING Economisch Bureau op basis van data van de bank. 

Minder vaak pinnen

Consumenten gaan minder naar fysieke winkels vanwege de beperkende maatregelen om het coronavirus in te dammen. Het aantal transacties daalde over de gehele linie met 28 procent.

Zelfs in supermarkten, toch de belangrijkste doelwitten van hamsterende consumenten, werd minder gepind dan een jaar eerder. 

Minder pinnen betekent niet automatisch minder uitgeven. Sterker nog, het tegenovergestelde is waar, blijkt verder uit de cijfers van ING. 

Flink meer omzet

En die grotere bedragen zijn terug te zien in de omzet van de supermarktbranche. Die steeg in de week van 15 tot en met 22 maart namelijk wel met meer dan 20 procent in vergelijking met dezelfde week in 2019. Omgerekend naar euro's komt dat neer op 940 miljoen aan omzet, meldt marktonderzoeksbureau IRI

In vergelijking met de week ervoor, toen de eerste maatregelen van de overheid net waren aangekondigd, daalde de omzet wel. De voorzichtige conclusie dat het ergste hamsteren van levensmiddelen voorbij is, wordt ondersteund doordat de week waarin de omzet tot recordhoogte piekte 'slechts' drie hamsterdagen had, aldus IRI. 

Minder klanten

Het is overigens niet alleen maar hosanna voor supermarkten. Bij AH to Go's en Jumbo City's daalde het aantal klanten met ruim 40 procent. De onderzoeken dateren bovendien van voor het instellen van strengere maatregelen voor supermarkten, waardoor nog maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd naar binnen mag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deurbeleid bij alle supermarkten: beperkt aantal klanten tegelijkertijd binnen

Dat de horeca twee weken geleden op slot moest van de overheid, is terug te zien bij slijterijen. In de week na het kabinetsbesluit steeg de omzet in die sector met ruim 13 procent in vergelijking met 2019. Bij restaurants en cafés kelderde het aantal pintransacties ondertussen met zo'n 80 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consument koopt meer wijn, toch hebben slijterijen het zwaar

Ook drogisterijen doen nog goede zaken. Hun omzet steeg in week 12 harder dan die van supermarkten. 

Kinderen thuis

Een andere opmerkelijke branche die de vruchten plukt van de crisis: speelgoedwinkels. Alleen in speelgoedwinkels wordt nog vaker gepind dan vorig jaar, aldus ING. Nu bijna alle kinderen thuiszitten, is er blijkbaar grote behoefte aan extra spelletjes om ze 'zoet te houden' of boekjes voor thuisscholing. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van