Ga naar de inhoud
Bedrijven

Blunderende beleggers investeren in verkeerde Zoom: SEC grijpt in

Feest bij de beursgang van Zoom in april vorig jaar. Beeld © AP

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft de handel in een obscuur beursfondsje genaamd Zoom Technologies stilgelegd. De koers van Zoom vertienvoudigde dit jaar. Waarschijnlijk gebeurde dit omdat beleggers het bedrijf verwarren met Zoom Video Communications, dat een fantastisch jaar doormaakt.

Zoom Video Communications is de maker van de extreem populaire videochatapp Zoom. Nu er wereldwijd honderden miljoenen mensen verplicht thuis moeten blijven, is die app erg populair.

Dat is natuurlijk goed nieuws voor Zoom, en dus verwachten beleggers goede resultaten en een stijgende aandeelprijs is een logisch gevolg.

SEC bezorgd

Veel minder logisch is dat een onbeduidend Chinees bedrijfje, juridisch gevestigd in Delaware, daar zo van profiteert. Aan het begin van het jaar koste een aandeel nog 2 dollar (1,82 euro), deze week piekte de koers rond de 20 dollar. Inmiddels is de koers weer wat teruggezakt naar 10 dollar. Daar komt voorlopig geen verandering in, want tot 8 april ligt de handel stil.

De SEC heeft namelijk 'zorgen' dat beleggers het fonds dus verwarren met Zoom Video Communications, dat een notering heeft aan techbeurs Nasdaq. Gezien de plotselinge stijging van het aandeel lijkt dat niet onterecht.

Bedrijf doet niks

Temeer omdat er geen andere reden is die de koersexplosie van het Chinese Zoom verklaart. Het bedrijf heef namelijk al sinds 2015 geen cijfers meer gepubliceerd. Uit oude stukken die bij de SEC zijn gedeponeerd blijkt dat het bedrijf zich ooit bezighield met het maken en ontwerpen van breedbandmodems.

Daarna ging het samen met een aantal Chinese bedrijven die allemaal wel iets met telecom deden, om uiteindelijk in 2014 ogenschijnlijk in feite ter ziele te gaan. Sinds 2015 heeft de SEC in ieder geval niets meer van Zoom Technologies vernomen, en de waakhond vraagt zich dan ook af of er überhaupt nog iets gebeurt.

Dat is dan ook meteen de andere reden dat de SEC de handel heeft stilgelegd.

Waarde echte Zoom verdubbeld

Overigens is de beurswaarde van het spookbedrijf Zoom, ondanks de spectaculaire stijging, een fractie van de waarde van de maker van de populaire videoapp Zoom. Een slordige 30 miljoen dollar tegen bijna 40 miljard dollar.

Zoom Video Communications is een van de weinige bedrijven met een notering aan een belangrijke Amerikaanse beurs die de koers zagen stijgen dit jaar. En flink ook. Zoom verdubbelde ruim in waarde.

Aan het begin van het jaar telde kostte een aandeel nog iets minder dan 69 dollar, inmiddels is dat meer dan 141 dollar.

Twee keer aan dezelfde steen

Wonderlijk genoeg is het trouwens niet de eerste keer dat de koers van het Chinese Zoom profiteert van de Amerikaanse naamgenoot. Toen de chatdienst vorig jaar naar de beurs ging, gebeurde hetzelfde.

Ook toen kochten beleggers per ongeluk aandelen in Zoom Technologies. In die tijd waren die aandelen helemaal volstrekt waardeloos, wat wel past bij een bedrijf dat al jaren niets lijkt te doen. De koers steeg toen met een procentje of twee miljoen van 0,003 dollar naar 6 dollar, om vervolgens weer weg te zakken.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl