Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Vooruitzichten Nederlandse banken worden slechter'

Een klant in gesprek met een medewerker van ING Bank. Moody's verwacht dat veel bedrijven moeite krijgen hun leningen terug te betalen aan banken. Beeld © ANP

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de vooruitzichten voor de Nederlandse bankensector verlaagd van 'stabiel' naar 'negatief'.

De reden voor dat pessimisme is de coronacrisis, die naar verwachting veel impact zal hebben op de economische groei. Bedrijven zullen daardoor meer moeite hebben met het terugbetalen van hun leningen aan de banken. Die zullen als gevolg meer moeten afschrijven op deze leningen, wat de winstgevendheid zal verlagen.

Moody's verlaagt ook de vooruitzichten voor de bankensector in Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken en België naar 'negatief'. Duitse en Britse banken hadden dat predikaat al. Alleen in Zweden en Zwitserland behoudt de bankensector de outlook 'stabiel'.

50.000
Lees ook:
50.000 bedrijven verwachten minder werk en vragen 'corona-ww' aan

Moody's prijst steunpakket kabinet

Eerder deze week prees de Amerikaanse kredietbeoordelaar nog de maatregelen die de Nederlandse overheid neemt om de coronacrisis te verzachten. Het kabinet heeft onder meer geld vrijgemaakt om bedrijven in nood te ondersteunen en banken hoeven tijdelijk aan minder strenge kapitaaleisen te voldoen.

"Samen zullen deze maatregelen de zware impact van de economische stilstand voor bedrijven verzachten en helpen de verslechtering van leningenportefeuilles bij banken te temperen", schreef Moody's daarover. Toch schat het ratingbureau in dat het onvermijdelijk is dat sommige bedrijven hun leningen niet zullen terugbetalen.

CPB
Lees ook:
CPB verwacht drama Nederlandse economie: krimp tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020

Duur van crisis cruciaal

Hoeveel bedrijven dat zullen zijn, hangt af van de duur van de crisis. Die is nog erg ongewis.

Het Centraal Planbureau publiceerde vandaag vier scenario's voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie. In het gunstigste geval herstelt de economie in het derde kwartaal van dit jaar. In het zwartste scenario gelden de beperkende maatregelen van het kabinet een heel jaar.