Bedrijven

Toerisme valt stil, lege hotels: 'Feestjaar wordt nachtmerrie'

26 maart 2020 06:08
In Uden wordt een hotelkamer omgebouwd tot kamer om te bevallen, om ziekenhuizen te ontlasten. Beeld © ANP

De ene na de andere hotelketen in Nederland sluit de deuren of wordt omgebouwd tot opvang voor coronapatiënten. Vanwege de coronacrisis zijn Europese hotels maar voor één vijfde gevuld, ook in Nederland. Schrale troost: de klap komt het hardst aan in Zuid-Europa.

Toeristen blijven weg of mogen simpelweg überhaupt niet komen vanwege alle inreisbeperkingen. En dat laatste is ook de reden dat zakelijke afspraken per video of telefoon gaan en niet meer in persoon.

Het gevolg: 'historisch lage bezettingsgraden' voor hotels over de hele wereld, meldt Colliers International in een rapport over de hotelsector. Het bedrijf adviseert eigenaren van vastgoed. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lege hotels vullen zich met zorgpersoneel en families van coronapatiënten

Lege bedden

Gemiddeld hebben Europese hotels een vijfde van hun bedden bezet, de verwachting is dat dit binnen enkele dagen daalt tot het nulpunt. En dat zal wel even duren, verwacht Colliers afgaande op de situatie in China. 

De lege hotelbedden gaan gevolgen hebben voor alle Europese economieën, maar Zuid-Europese landen zoals Griekenland, Kroatië of Portugal worden veel harder geraakt dan Noord-Europese landen.

Hoe belangrijk is toerisme?

Dat heeft twee oorzaken volgens Colliers. Ten eerste is van belang hoe veel toerisme bijdraagt aan de economie als geheel, ten tweede speelt mee waar de toeristen vandaan komen.

Zuid-Europese landen worden veel bezocht door toeristen uit andere landen. Die stroom zal minder snel weer op gang komen als de coronacrisis is bezworen dan het 'lekker weg in eigen land'-toerisme. Omdat deze landen ook een relatief grote toerismesector hebben, zal de impact groot zijn en het herstel lang duren. Spanje is de enige uitzondering, omdat veel Spanjaarden ook in eigen land op vakantie gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië verder stilgelegd, fabrieken dicht: 'Stap naar een oorlogseconomie'

Nachtmerrie

In Nederland zal de coronacrisis in de hotelbranche de komende maanden er ook in hakken. Waar was gerekend op een feestjaar, vanwege internationale evenementen zoals de Formule 1-race in Zandvoort en het Eurovisiesongfestival in Rotterdam, draait 2020 uit op een nachtmerrie, aldus Colliers. Geannuleerde boekingen voor overnachtingen gaan zorgen voor baanverlies en financiële problemen, voorspelt Colliers.

Een lichtpuntje: in Nederland gaan relatief veel mensen op vakantie in eigen land, wat meehelpt bij herstel voor de sector. En, de Nederlandse economie als geheel, leunt minder zwaar op toerisme dan die van bijvoorbeeld Italië of Griekenland. 

Inktzwart scenario

Hoe hard de klap überhaupt zal aankomen, is uiteraard vooral afhankelijk van wanneer het coronavirus onder controle is. Als dat in juni dit jaar is, het meest optimistische scenario, dan zullen de meeste hotels dat wel kunnen uitzingen op de buffers die ze hebben opgebouwd in de afgelopen hoogtij-jaren. 

In het inktzwarte scenario dat het virus pas met de komst van een vaccin in 2021 bedwongen wordt, dan zal een groot deel van de hotels failliet gaan, verwacht Colliers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote strop voor ondernemers: horeca tijdelijk dicht vanwege coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van