Bedrijven

'Boeing wil productie gewraakte 737 MAX opnieuw opstarten'

25 maart 2020 08:47 Aangepast: 25 maart 2020 10:11
De Boeing 737 Max aan de grond bij de Boeing-fabriek in Seattle. Beeld © EPA

Vliegtuigbouwer Boeing hoopt in mei de productie van de 737 MAX-vliegtuigen opnieuw op te kunnen starten, meldt persbureau Reuters. Dat was het bestverkopende vliegtuig van de vliegtuigbouwer, maar nu moeten vliegtuigen van dat type al maanden aan de grond blijven na twee fatale crashes.

Dat de vliegtuigbouwer juist nu de productie wil herstarten is opvallend. De luchtvaart heeft het wereldwijd zeer zwaar met de gevolgen van het coronavirus. Er zijn geen passagiers en er zijn vrijwel overal reisrestricties.

Coronavirus zorgt voor problemen

Daarnaast heeft Boeing zelf ook te kampen met het virus: het heeft zijn fabrieken in de buurt van Seattle gesloten vanwege het coronavirus. Tientallen Boeing-medewerkers zijn ook ziek.

Boeing hoopt 60 miljard dollar (55 miljard euro) aan steun te ontvangen van de Amerikaanse overheid. De regering werkt druk aan een enorm plan voor noodsteun, waarbij ook de luchtvaartsector uit de brand geholpen moet worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aan de grond houden 737 Max kost Boeing ruim 18 miljard dollar

Achterstand van 400 vliegtuigen

Volgens bronnen van persbureau Reuters had Boeing eigenlijk gehoopt in april de productie van de 737 MAX te herstarten, maar daar stak het virus dus een stokje voor. De vliegtuigbouwer hoopt nu in mei van start te kunnen gaan. Er zouden al verschillende onderdelen besteld zijn.

Sinds de productie van de 737 MAX in januari werd stilgelegd, is er een achterstand van 400 vliegtuigen ontstaan. Die zijn dus wel al besteld, maar nog niet gemaakt en geleverd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeing verwacht dat de 737 Max tot zeker juni aan de grond blijft

Al jaar vliegverbod

De 737 MAX mag al een jaar niet meer vliegen. Wereldwijd werd er een verbod opgelegd nadat binnen vijf maanden twee crashes plaatsvonden. In oktober 2018 stortte een vliegtuig van Lion Air neer, in maart 2019 een vliegtuig van Ethiopian Airlines.

Al snel werd duidelijk dat er iets mis was met het vliegtuig, waardoor de neus naar beneden stuurde. In de weken en maanden daarop bleven meer en meer vliegtuigen aan de grond. De productie werd daarom in januari stilgelegd en luchtvaartmaatschappijen hebben leveringen uitgesteld.

Toestemming steeds uitgesteld

Boeing heeft de oorzaken van de crashes inmiddels opgespoord en verholpen. Er moet nu gewacht worden op toestemming van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. De hoop bij Boeing is dat halverwege dit jaar het vliegtuig de lucht weer in mag. Dat moment is echter al meerdere malen uitgesteld.

Boeing heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van