Ondernemersspreekuur

Helpt de overheid ook mijn buitenlandse werknemers?

25 maart 2020 13:13 Aangepast: 31 maart 2020 16:01
Beeld © RTL Z

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #6: de buitenlandse werknemer.

Vorige week besloot de regering om het bedrijfsleven met een omvangrijk pakket te steunen. De meest in het oog springende maatregel: een noodfonds waaruit werkgevers compensatie kunnen krijgen voor loonkosten van werknemers.

Deze 'tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud' vervangt de werktijdverkorting (en is hier voor je uitgelegd).

3 maanden hulp 

Simpelweg helpt de overheid ondernemers in nood dan voor een periode van drie maanden met het meebetalen van de salarissen. Dat doen ze bijna in zijn geheel: tot maximaal 90 procent van de loonsom, dat is het geld dat de werkgever kwijt is aan loon voor de werknemers.

Kris Geneuglyk vraagt zich af of de regeling voor al zijn mensen van toepassing is. "Wij zijn een bedrijf uit de grensregio. Dus ook werknemers die in België wonen. Geldt voor hen nu ook die regeling van 90 procent of vallen ze onder Belgische wetgeving?"

 

Ligt aan het type arbeidsovereenkomst

Arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen zegt dat er bij zijn kantoor 'heel veel vragen' over de regeling binnenkomen en hij 'alle varianten voorbij zag komen'. "Deze kregen wij echter nog niet. Wat wel belangrijk is in dit geval, om te kijken naar het type arbeidsovereenkomst."

"Als het een Nederlandse arbeidsovereenkomst is, en daar ga ik vanuit, dan is het logisch. Dan is het Nederlandse recht van toepassing. Dat betekent dat de maatregel van de overheid geldt voor de Belgen die werkzaam zijn voor dit bedrijf. En deze ondernemer dus kan toepassen."

Nog niet alles duidelijk

Toch is nog niet alles bekend over de regeling, legt de arbeidsrechtsadvocaat uit. "Je mag er vanuit gaan dat als je buitenlandse werknemers in dienst hebt, ze onder de compensatieregeling vallen. Ik zeg er wel bij: de exacte invulling komt later."

Hij raadt cliënten aan om af te wachten. "Over een paar dagen is er meer duidelijkheid, heeft de minister beloofd. Dat zeg ik hier in mijn praktijk ook tegen mensen: laten we even afwachten. Als het water je nog niet aan de lippen staat, moet je later nog even de exacte voorwaarden bekijken."

In sommige gevallen kan het zijn dat werknemers onder een Belgische arbeidsovereenkomst werken, al lijkt dat niet logisch. Zij vallen dat onder het Belgische recht. "Maar als werknemers hier werken en hier belasting betalen en ook de werkgever voor ze belasting betaalt, dan lijkt het me dat ze gewoon onder de nieuwe regeling vallen."

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van