Ga naar de inhoud
Bedrijven

Unilever trekt honderden miljoenen uit in strijd tegen coronavirus

Shampoo van Unilever Beeld © Getty

Unilever trekt een half miljard euro uit vanwege het coronavirus. De multinational gaat onder meer kleine en middelgrote leveranciers eerder betalen. Ook doneert het bedrijf voor 100 miljoen euro aan zeep en ontsmettingsmiddelen.

Grootste beproeving in decennia

Unilever zegt dat het zich zorgen maakt. "De wereld staat voor haar grootste beproeving in decennia", zegt ceo Alan Jope. "We zijn diep bedroefd door de vreselijke impact die het coronavirus veroorzaakt op levens en het levensonderhoud."

Het bedrijf doneert nu voor 100 miljoen euro aan zeep en ontsmettingsmiddelen. Dat gaat naar de Wereldgezondheidsorganisatie, maar ook andere goede doelen ontvangen de spullen.

Voor kleine en middelgrote leveranciers is 500 miljoen euro beschikbaar. Zij krijgen eerder betaald, om te zorgen dat ze niet omvallen. Ook is er krediet voor klanten die afhankelijk zijn van Unilever. Dit om 'hen te helpen banen te beschermen'.  

Multinationals kunnen meehelpen

Het is goed dat een groot bedrijf klaar staat met geld, zegt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. "Het is een goed gebaar en het is de manier om klanten aan je te binden. Voor hen is het een klein bedrag en uiteindelijk snel terugverdiend."

Het helpt overheden als ook multinationals meehelpen, financieel of met spullen. "Ze kunnen en moeten een rol spelen. Je ziet het al gebeuren. Banken die coulanter zijn naar hun klanten. Daar was na de financiële crisis sprake van imagoschade, dus die kunnen ook wat extra's doen."

Niet iedereen kan

Toch verwacht Versteeg niet dat meer bedrijven het voorbeeld van Unilever volgen. "Bedrijven als Shell en Philips zouden het kunnen, maar dat geldt niet voor iedereen. Grootschalige cashacties verwacht ik niet."

Bedrijven houden het geld nu liever even in kas, denkt de analist. Ze zullen een stuk voorzichtiger zijn. Al kan het bedrijfsleven wel meedenken met overheden, om bijvoorbeeld producten te doneren.