Ga naar de inhoud
Bedrijven

Transavia vraagt NOW aan, bonus personeel wordt uitgesteld

Beeld © ANP

Het personeel van prijsvechter Transavia levert de bonus over 2019 tijdelijk in. Tegelijkertijd krijgt het personeel wel een baangarantie en inkomenszekerheid voor de komende drie tot zes maanden, omdat het bedrijf een beroep doet op het noodfonds van de overheid.

De luchtvaartmaatschappij wordt hard geraakt door het nieuwe coronavirus. Het uitstellen van de zogeheten winstdeling is één van de maatregelen die nu is afgesproken met vakbond FNV.

Miljoenen euro's vrijspelen

Een bedrijf kan veel geld vrijspelen door een winstdeling niet of later over te maken. Stel dat die bestaat uit 8 procent van het bruto jaarsalaris. Bij een jaarsalaris van bijvoorbeeld 36.500 bruto komt dat uit op 2920 euro. Als iedere medewerker zo'n bedrag krijg, bespaart een bedrijf met 1000 medewerkers al gauw zo'n 3 miljoen euro als het de winstdeling niet uitkeert.

Dat zal later wel een keer uitbetaald moeten worden, maar op de korte termijn geeft het wat ademruimte aan een bedrijf. Daar kunnen allerlei rekeningen weer van worden betaald. 

Bovenstaand rekenvoorbeeld is fictief. Volgens de laatste beschikbare cijfers heeft Transavia ongeveer 2000 medewerkers. Met hen is ook afgesproken dat er vakantiedagen worden ingezet door het personeel. Het pakket aan noodmaatregelen geldt voor zowel medewerkers in vaste dienst als medewerkers met een tijdelijk contract.

KLM
Lees ook:
KLM neemt noodmaatregelen: wil werktijdverkorting voor 33.000 mensen

Lonen doorbetalen, vakantiedagen inleveren

De vliegmaatschappij betaalt de lonen volledig door. Daarvoor doet Transavia een beroep op de overheid, via het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid, om het bedrijf tegemoet te komen.

Alle vliegtuigen van Transavia blijven in ieder geval de komende drie weken aan de grond. Er wordt bijna geen kaartje meer verkocht en op veel bestemmingen gelden strenge reisrestrictie. Met het stilleggen van de operatie, op repatriëringsvluchten na, wil Transavia duidelijkheid scheppen.

Noodmaatregel
Lees ook:
Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou

Zware klappen

Luchtvaartorganisaties vangen zware klappen in deze gezondheidscrisis. Ook Ryanair en Easyjet houden vrijwel alle vliegtuigen aan de grond. KLM schrapt ook de meeste vluchten, en is van plan om de winstdeling voor zijn 33.000 medewerkers op te schorten tot het najaar.

Voor andere sectoren in Nederland is het opschorten van winstuitkeringen en/ of vakantiegeld nog niet aan de orde, zegt een woordvoerder van FNV. "Het kabinet heeft zeer uitgebreide steunmaatregelen genomen en we willen eerst zien of die voldoende zijn", zegt woordvoerder José Kager. Volgens FNV is het opschorten van winstuitkering en dergelijke een 'ultiem middel', en is dat bij de meeste bedrijven (nog) niet nodig.