Ga naar de inhoud
Bedrijven

Topdrukte bij bouwmarkten: deuren dicht, beveiligers en maatregelen

Bezoekers moeten op 1,5 meter afstand van elkaar wachten. Beeld © Jorrit Tulp

Bouwmarkten door het hele land hebben te maken met topdrukte. De Hornbach besloot de deuren vandaag gesloten te houden, Gamma en Karwei hebben beveiligers voor de deur gezet om de mensenstroom te reguleren.

Het mooie lenteweer in combinatie met dichte kroegen zorgt ervoor dat veel Nederlanders willen doe-het-zelven. Bouwmarkten hebben dit weekend te maken met grote drukte.

Hornbach houdt de deuren vandaag overal gesloten. Volgens de bouwmarkt is dat om het personeel rust te geven. Ook worden er aanpassingen gedaan in de winkels, zoals het ophangen van schermen. Vanaf morgen gelden er aangepaste openingstijden bij de zaken.

Gamma zet ondertussen beveiligers in die toezien op het naleven van de extra omgangsregels. Er mag maar een bepaald aantal mensen in de bouwmarkt. De rest moet netjes in de rij wachten, op minimaal anderhalve meter van elkaar.

Coronacrisis
Lees ook;
Coronacrisis zorgt voor topdrukte bij puzzelverkoper

Mondkapjes aan zorg geschonken

Voor mondkapjes hoef je niet meer naar de bouwmarkt. Hornbach verkoopt per direct geen mondkapjes meer. De mondkapjes die er nog op voorraad waren zijn aan de zorg geschonken.

Ook Gamma heeft dat gedaan, vertelt woordvoerder Desiree Schelle van Intergamma, het bedrijf achter Gamma en Karwei. "We krijgen nu soms nog vragen of bouwmarkten die mondkapjes niet aan de zorg moeten geven, maar dat is allemaal allang gebeurd. Wij hebben helaas dus ook geen voorraad meer."

Nummertje trekken 

Volgens Schelle verschilt het per gebied wat voor maatregelen er worden genomen. "Wij hebben nauw contact met onze zaken. Zeker in randstedelijk gebied is het wat drukker, daar nemen we dan ook meer maatregelen. Op verschillende plekken krijg je een nummertje. Als nummer 100 dan binnen is, is het één erin, één eruit."

Intergamma heeft in totaal ongeveer 400 zaken. Een deel daarvan zijn Belgisch en hebben eerder de deuren al moeten sluiten. Nederland telt iets meer dan 300 Gamma's en Karwei's. Daar zitten een hoop franchisenemers bij. "Maar ook daar houden we goed contact mee. We houden de maatregelen in de hele formule gelijk."

Deze
Lees ook:
Deze maatregelen nemen andere Europese landen tegen het coronavirus

Aanpassingen in winkels

Intergamma, de eigenaar van Karwei en Gamma, laat weten ook in de winkels aanpassingen te hebben gedaan om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Zo zijn er schermen opgehangen voor de kassa's en er zijn lijnen op de vloer gezet om afstand te bewaren. Winkels worden extra schoongemaakt en klanten worden aangesproken op de regels.

"Alleen door samen te werken, kunnen we op een verantwoorde manier winkels openhouden", schrijft Intergamma in een persverklaring. Het bedrijf vraagt bezoekers weg te blijven als ze zich niet goed voelen en op rustige tijden naar de winkels te komen. Ook wordt aangeraden om de webshop te gebruiken, in plaats van fysieke zaken te bezoeken.

Hornbach vraagt hetzelfde van de klanten. Bezoekers wordt gevraagd om tussen 07.00 en 10.00 doordeweeks inkopen te komen doen. Zo kan het bezoek gespreid worden.

Praxis was niet bereikbaar voor commentaar. Een medewerker van een winkel in Utrecht laat weten dat het erg druk is, en dat ook daar strenge maatregelen gelden om bezoekersstromen te controleren.