Bedrijven

Sterrenrestaurant maakt tomatensoep en rendang om af te halen

21 maart 2020 09:07 Aangepast: 21 maart 2020 09:41
Een selectie van de menukaart.

Zo heb je vier goedlopende zaken, waaronder een met een Michelinster, en zo moet je dicht. Adrian Zarzo en zakelijk partner Sunny Devens schrokken zich rot toen afgelopen zondag alle horecazaken de deuren moesten sluiten. Maar ze herpakten zich snel: "Ik heb nu bijna 2000 maaltijden de deur uitgedaan."

Het is hard werken nu. Adrian Zarzo komt net terug van de winkel, waar hij nieuwe ingrediënten heeft gehaald. "Dit is allemaal uit nood ontstaan. Zondag kregen we, net als iedereen, om half zes te horen dat we dicht moesten. Maar ik had nog voorraad voor honderden gasten", zegt Zarzo.

Zarzo is eigenaar van restaurant Zarzo in Eindhoven, bekroond met een Michelinster. Samen met Devens heeft hij in Eindhoven in één pand ook nog restaurant Sun, en wijnbar Bodega. De twee zaken delen een keuken en zitten vlakbij het eerste restaurant. Ook hebben ze samen Valenzia. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote strop voor ondernemers: horeca tijdelijk dicht vanwege coronavirus

Asperges, soepen en rendang

"In Zarzo zou ik op die twee dagen gewoon 150 mensen te eten krijgen", zegt Zarzo. Toevallig was er op het moment van de aankondiging van de sluiting iemand van Social Deal in het restaurant, die vroeg of Zarzo geen mogelijkheid zag om via die site gerechten te verkopen. "Ik wilde niet stilstaan", zegt Zarzo.

Nu verkoopt het restaurant aangepaste menu's. Een driegangenmenu kost 32,50 euro. Men kan kiezen uit een tomatensoepje of tom kha kai-soep vooraf, met als hoofdgerecht rendang met nasi goreng, asperge met aardappel, ei en ham (a la Brabançonne) of een rijk gevulde vissoep. Daarnaast kunnen er tapas of wijn worden besteld.

Adrian Zarzo en Sunny Devens. Adrian Zarzo en Sunny Devens.

Koud afhalen, thuis opwarmen

Gerechten kunnen koud afgehaald worden of bezorgd, waarna ze thuis opgewarmd moeten worden. Er kan contactloos worden betaald. "Ik had nooit verwacht dat ik in 36 uur 1500 maaltijden zou verkopen", zegt Zarzo, nog steeds een beetje verbaasd. "Ik wilde eigenlijk gewoon van mijn voorraad af, maar zolang het logistiek haalbaar is, gaan we gewoon door."

En dat is best wel spannend voor Zarzo, vindt hij zelf. "We gaan nu weer 1000 menu's voorbereiden. Maar als er mensen ziek worden in het team, zullen we moeten stoppen. En als de overheid een complete lockdown afkondigt ook. Tot nu toe zijn we allemaal gezond, ik hoop dat dat zo blijft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kroegbazen reageren gelaten op sluiting: 'Ik ga je missen, man'

Omzet draaien en gasten bedienen

Voor Zarzo zijn er twee redenen om door te blijven gaan. "We hebben een buffer en hopen dat de regering snel zijn beloftes om bedrijven te helpen nakomt, maar we draaien nu ook omzet. Dus ik kan ook een deel van mijn personeel betalen", zegt hij. 

Hij hoopt snel gebruik te kunnen maken van de NOW, het noodpakket voor ondernemers. "Als de regering snel helpt, dan kan de schade meevallen. Al zullen alle ondernemers dit wel gaan voelen. We zullen er allemaal op toe moeten leggen."

Vaste gasten

Daarnaast hoopt de restauranteigenaar dat hij mensen kan helpen met een goede maaltijd. "We hebben een echtpaar, dat komt zes, zeven keer per maand in een van onze zaken. Nu heeft hun dochter hen een aantal menu's cadeau gedaan. Mevrouw eet altijd de asperges klassiek, dus Brabançonne, en meneer eet graag een ossenhaas met asperges en friet. Ik vind het prachtig dat we vaste gasten nog zo kunnen helpen."

Zarzo merkt ook dat mensen maaltijden komen afhalen die in het ziekenhuis hebben gewerkt. "Die draaien al veel meer uren dan voorheen, dus het is mooi dat zij uitgebreid en goed kunnen eten. Voor ons is het juist andersom: ik ben opeens om zes uur klaar en kan dan zelf eten, terwijl we normaal tot heel laat doorwerkten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van