Bedrijven

Tienduizenden studenten verliezen stageplaats door coronacrisis

19 maart 2020 16:56
Veel stages worden beëindigd vanwege de coronacrisis. Beeld © ANP

Veel stagiairs zitten van de ene op de andere dag thuis. Stagebedrijven hebben geen werk meer sinds de uitbraak van het coronavirus of ze vinden de kans op besmetting te groot. "Ik weet niet of ik nog in juni kan afstuderen."

Veel bedrijven hebben de deuren moeten sluiten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Daarmee zijn plotseling ook veel stageplekken komen te vervallen, zoals in de horeca. "Voor onze leerlingen die een horecaopleiding doen zijn de stages zondag allemaal gestopt", zegt Els van Riel van ROC van Twente.

Laatste stagedag

Veel stagiairs die vrijetijdskunde of toerisme studeren, zitten ook ineens thuis, vertelt Peter Scheffer van Hogeschool Inholland. "De hele reisbranche ligt op z'n gat, daar is nauwelijks nog werk. Vrijwel alle stageopdrachten zijn komen te vervallen."

Ook als er nog genoeg werk is, sturen bedrijven hun stagiairs naar huis. Zo moest Meri Cools stoppen met haar stage op de redactie van RTL Nieuws. "Ik ben 2 maart gestart en gisteren had ik mijn laatste stagedag", zegt de student journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vervangende opdracht

Die beslissing is genomen door de hoofdredactie. Het risico op besmetting werd te groot geacht, vertelt Cools. "Ik mag mijn stage later wel voortzetten en dat wil ik ook graag, maar niemand weet natuurlijk wanneer dat dan is." In juni zou ze haar studie afronden. Het is niet duidelijk of dat nog haalbaar is.

Bij Hogeschool Inholland zijn er veel studenten die nu niet kunnen afstuderen. "Ik heb nog geen overzicht hoeveel het er precies zijn. Het is allemaal maatwerk. We bekijken per student wat we het beste kunnen doen", zegt Scheffer. "Soms kunnen we er een vervangende opdracht van maken, soms moeten we de stage verschuiven."

Vacatures offline

In sommige sectoren gaan de stages wel gewoon door. "In de bouw zijn stagiairs nog volop aan de gang", zegt Van Riel van ROC van Twente. "Datzelfde geldt voor de elektrotechniek en de megatronica." Van Riel benadrukt dat de situatie van dag tot dag bekeken moet worden. "Morgen kan het ineens allemaal anders zijn."

Bij Integrand, dat bemiddelt tussen bedrijven en studenten voor stages en afstudeeropdrachten, is zo'n 10 procent van de vacatures voor stages offline gehaald. "De helft van de sollicitatiegesprekken is afgezegd", zegt Johan van Haperen van Integrand.

Receptie bemannen

Stagiairs vanuit huis laten werken is vaak lastig, omdat ze dan onvoldoende begeleid kunnen worden. Dat probleem doet zich ook voor in de zorg. "Alle verpleegkundigen zijn nodig in de zorg en hebben geen tijd meer om studenten op te leiden of te begeleiden", zegt Scheffer.

"Alleen vierdejaars studenten kunnen zelfstandig kleinere klussen in het ziekenhuis oppakken. Bijvoorbeeld door de receptie te bemannen waar mensen met vragen zich als eerste melden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van