Ga naar de inhoud
Bedrijven

Corona-update: Barnier heeft Covid-19, handelaren verbannen

Zo druk zal het voorlopig niet meer zijn op de beurs in New York. Beeld © AFP

Omdat het coronanieuws in een rap tempo voorbij komt, zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren overzichtelijk op een rij.

Te beginnen met nieuws dat heet van de naald is: de handelsdealonderhandelingen met de Britten worden alleen maar moeilijker. Ze moesten al via een videoverbinding worden gedaan de laatste weken, maar nu is de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier ook nog eens uit de running. Hij heeft het coronavirus onder de leden.

Misleiding uit den boze

De Autoriteit Consument en Markt heel licht de teugels vieren als het gaat om het samenwerken en informatie delen door bedrijven.

Bedrijven mogen onder strenge voorwaarden onderling samenwerken om de nadelige gevolgen van de coronacrisis voor consumenten te beperken. De concurrentieregels bieden daar onder deze omstandigheden ruimte voor, zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de mededingingsautoriteit in het FD. 

Zo mogen supermarkten elkaar volgens deze 'crisisaanpak' laten weten over hoeveel voorraden ze beschikken. Logistiek dienstverleners mogen samenwerken om de Nederlandse burgers van levensmiddelen te voorzien. En groothandels in geneesmiddelen mogen elkaar op de hoogte stellen van de hoeveelheid artikelen die ze verkopen.

Uiteraard mogen bedrijven geen misbruik maken van schaarste en onzekerheid. Misleiding van de consument en onderlinge prijsafspraken zijn ook nog steeds uit den boze, benadrukt de ACM. 

Beademingsapparatuur

Over schaarste gesproken: de Amerikaanse overheid roept bedrijven op om alvast ventilatoren te produceren. Op die manier moet worden voorkomen dat er in ziekenhuizen een tekort ontstaat aan beademingsapparatuur.

In Italië oogstte een groep jonge ingenieurs veel lof omdat ze met hun 3D-printer ventielen produceerden voor de beademingsapparatuur van een ziekenhuis in Lombardije.

Onder andere autofabrikanten General Motors, Tesla en Ford zouden hun productiecapaciteit wel willen inzetten. Al was Tesla-topman Elon Musk niet direct overtuigd van de noodzaak, getuige zijn tweets. 

Vloot aan de grond

Een ander solidair gebaar komt van het bestuur van Lufthansa. De bestuursleden verlagen voor dit jaar hun basissalaris met 20 procent om daarmee alvast iets van kostenbesparingen te realiseren.

Voor topman Carsten Spohr betekent dit dat hij 343.000 euro inlevert op zijn jaarsalaris van 1,63 miljoen. De overige bestuursleden krijgen ruim 180.000 euro minder van hun basissalaris van 860.000 euro.

De vloot van de Duitse vlieger staat in ieder geval tot 19 april grotendeels aan de grond: 700 van de 763 vliegtuigen. De 5 procent vluchten die de onderneming wel uitvoert, zijn bedoeld om reizigers terug naar huis te halen. Ook het vrachtverkeer gaat door. 

De luchtvaartmaatschappij zag de winst vorig jaar met 44 procent kelderen naar 1,2 miljard euro. Voornaamste oorzaken waren de zware concurrentie op de markt voor vliegtickets, wat de prijs drukte, en de sterk gestegen brandstofkosten.

New York sluit de beursvloer

De fysieke beursvloer van de New York Stock Exchange (NYSE) op Wall Street gaat na het weekeinde dicht. Eerder deze week testten een handelaar en een medewerker positief op het coronavirus. 

Volgens de Amerikaanse beursuitbater zullen de aandelen- en optiehandelsvloeren van de beurs in New York tijdelijk dichtgaan, evenals de optiebeurs in San Francisco. De handel zelf kan gewoon doorgaan, benadrukt NYSE. Ook verandert er niets aan de handelstijden.

De Amsterdamse beurs werkt al jaren zonder dat de handelaren fysiek aanwezig zijn.