Het besluit om de buitengrens van de EU te sluiten is de volgende ingrijpende reisbeperking die is ingesteld. Bij internationaal opererende bedrijven wordt nauwelijks nog gereisd. "Je moet er creatief mee omgaan."
Nadat veel landen hun grenscontroles al hadden opgeschroefd, is nu ook de buitengrens van de EU tijdelijk afgesloten.
Alle 'niet-essentiële reizen' van mensen naar de 26 landen in de Schengenzone zijn een maand lang verboden, zo besloten de Europese regeringsleiders tijdens een videotop.
Het is de zoveelste maatregel die bedrijven voor de kiezen krijgen en waarop ze hun bedrijfsvoering moeten aanpassen.
Uitdagingen voor ASML
Zo ook bij de mondiaal opererende chipmachinemaker ASML. "We reizen al een tijdje niet", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen RTL Z. "Want stuur jij je personeel naar een land waar ze eerst twee weken in quarantaine moeten?"
ASML kan bijvoorbeeld geen ingenieurs de wereld over sturen die machines repareren. "Daarom werken we nog meer met lokale teams en proberen we op afstand aan te sturen. Dat geeft uitdagingen en daar moet je creatief mee omgaan. Maar het is echt heel lastig", aldus de zegsvrouw.
Uitzonderingen
Het nieuwe inreisverbod geldt overigens niet voor iedereen. Burgers met een EU-paspoort en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers zijn uitgezonderd. Zo moet worden voorkomen dat de toevoer van voedingsmiddelen en medicijnen in gevaar komt.

Bij levens- en voedingsmiddelenconcern Unilever zijn er inmiddels waar mogelijk noodplannen opgesteld. "Onze fabrieken draaien op dit moment door en onze producten worden geleverd", zegt een woordvoerder van Unilever, dat voor een groot deel ook lokaal produceert. "Wel gelden er in de gehele sector strengere veiligheids- en hygiënemaatregelen."
Massaal thuiswerken
Afgelopen vrijdag besloot Unilever-ceo Alan Jope al dat al het kantoorpersoneel voorlopig verplicht thuis werkt. "We werken dus al langer volledig digitaal en dat werkt gewoon goed. Er wordt van het personeel flexibiliteit verwacht, zoals overal", aldus de woordvoerder.
Niet alleen bij multinationals wordt massaal thuisgewerkt, dat geldt ook voor kleinere bedrijven. "Ook zij vergaderen allemaal op afstand", zegt Edwin van Scherrenburg, woordvoerder van zowel MKB Nederland als VNO-NCW. "Veel bedrijven waren daar al ver in, en dat is door dit nieuwe inreisverbod alleen maar meer geworden."
'Bizarre fase'
Hoewel thuiswerken kan en vooralsnog goed werkt, zullen alle reisverboden op termijn gevolgen gaan hebben. "De impact is groot", zegt EU-deskundige Adriaan Schout van het Clingendael Instituut. "Onze hele economische en sociale verkeer draait op vrij reizen van mensen en goederen."
Hij wijst op economische schade die transporteurs lijden en de onzekerheid die er momenteel bestaat over transportkosten. Schout: "Al deze genomen maatregelen op het gebied van mobiliteit zijn schadelijk voor de economie. Het is een bizarre fase waarin we zitten. Surrealistisch."