Bedrijven

Corona-update: 25 miljoen banen op het spel, steeds meer winkels dicht

18 maart 2020 17:38 Aangepast: 19 maart 2020 09:03
Ook in Nederland nemen mensen maatregelen tegen het coronavirus Beeld © ANP

Omdat het coronanieuws in een rap tempo voorbij komt, zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren overzichtelijk op een rij.

Te beginnen met een alarmerend bericht van de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN. Die waarschuwt dat de coronapandemie wereldwijd tot 25 miljoen banen kan kosten. De organisatie roept regeringen dan ook op om snel maatregelen te nemen.

Winkels sluiten de deuren

Ons eigen kabinet deed dat gisteravond. Wij doken in dat enorme pakket maatregelen. Zo kunnen zzp'ers gemakkelijker van de Bbz-regeling gebruikmaken. Daarmee kunnen ze maximaal 1500 euro per maand krijgen om het hoofd boven water te houden.

De kans is groot dat ook winkeliers gebruik gaan maken van de noodmaatregelen. Want steeds meer winkels hebben besloten hun deuren te sluiten. Gisteravond deelden warenhuizen Ikea en de Bijenkorf dat al mee aan hun klanten. Inmiddels heb kledingwinkels C&A, WE en Primark ook laten weten voorlopig niet open te gaan. Door het sluiten komen duizenden werknemers thuis te zitten.

Daarover gesproken: na vrijdag zitten de ongeveer vijfduizend werknemers van VDL Nedcar ook thuis. Omdat de autofabriek geen onderdelen meer krijgt geleverd, kunnen er geen auto’s meer gebouwd worden. Het is de bedoeling dat er vanaf 20 april weer BMW’s en Mini’s van de band rollen.

Schiphol sluit pieren, Ryanair stopt met vliegen

De luchtvaart lijdt al weken onder de coronacrisis. Schiphol neemt de drastische maatregel om vijf van de zeven pieren te sluiten. Bij de andere pieren kunnen dan vliegtuigen worden geparkeerd die voorlopig niet meer nodig zijn.

Zo houdt Ryanair vanaf volgende week nagenoeg alle kisten aan de grond. De Ierse prijsvechter schrapt komende dagen al meer dan 80 procent van zijn vluchten en denkt dat er na dinsdag 24 maart nagenoeg geen vluchten meer zullen vertrekken. Transavia noemt het staken van alle vluchten 'een realistisch scenario'.

Concurrent EasyJet gaat stunten met vliegtickets. Vluchten voor dit najaar en de komende winter gaan voor maximaal vier tientjes van de hand. De maatschappij zegt dat deze actie niet is bedoeld om nu al extra inkomsten te genereren.

Supermarkten en kermissen

Supermarkten nemen maatregelen om hun personeel te beschermen tegen een mogelijke besmetting. Zo vraagt de branchevereniging om contant geld te verbieden. De komende dagen worden in veel supermarkten plexiglas of plastic schermen opgehangen om caissières extra te beschermen.

Kermisondernemers maken zich ook grote zorgen over het aanstaande kermisseizoen. Tot 6 april zijn alle kermissen afgelast en het is nog maar de vraag wat er daarna gebeurt. "Kermisexploitanten komen uit een winterpauze met onderhoud, verpachtingen, investeringen en keuringen, maar zonder enige inkomsten", zegt de brancheorganisatie tegen persbureau ANP.

Instapmoment op de beurs?

Opnieuw rode borden op de beurzen wereldwijd. Er lijkt maar geen einde te komen aan de koersdalingen. Beleggers vragen zich af: waar blijft dat instapmoment, nu aandelen zo goedkoop zijn geworden? De deskundigen die wij spraken zeggen dat we geduld moeten hebben.

Wie ook geduld moeten hebben: songfestivalliefhebbers. Het festijn gaat niet door, maakte de EBU vandaag bekend. Dat geldt ook voor de KunstRAI. Die laatste wordt verplaatst naar eind juni. Wanneer het songfestival dan gehouden wordt, en of dat in Rotterdam is, is nog niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van