Bedrijven

Vliegverkeer op z'n gat: Schiphol sluit 5 van de 7 pieren

18 maart 2020 16:40 Aangepast: 18 maart 2020 17:17
De vele geannuleerde vluchten zorgen voor lege vertrekhallen op Schiphol. Beeld © ANP

Het aantal reizigers op Schiphol is inmiddels met ruim 60 procent gedaald vanwege de uitbraak van het coronavirus. De luchthaven blijft daarom de komende periode voor passagiers alleen nog open in een 'sterk afgeslankte vorm'.

Dat heeft de luchthaven zojuist bekend gemaakt. 

De komende dagen verwacht de luchthaven nog veel vluchten van Nederlanders die terugkomen uit het buitenland. Maar vanaf komende dinsdag zullen meerdere delen van het complex die normaal in gebruik zijn voor passagiersvluchten gesloten worden.

Pieren dicht

Vijf van de zeven pieren gaan dicht, waardoor alleen de D- en E-pier straks nog in gebruik zijn. Bij de gesloten pieren kunnen ongebruikte vliegtuigen parkeren. Ook het aantal vertrekhallen en ruimtes voor veiligheidscontroles wordt ingeperkt.

"Dat betekent dat Schiphol in sterk afgeslankte vorm open blijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen", schrijft Schiphol in een verklaring. Dat is volgens het vliegveld noodzakelijk om de dienstverlening 'voorspelbaar en betrouwbaar' te houden.

Vrij reizen beperkt

Door verschillende reisverboden en nationale maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus was vrij reizen al enkele dagen zo goed als onmogelijk geworden.

Zo liet KLM maandag al weten dat het beschikbare aantal stoelen de komende twee maanden 70 tot 90 procent lager ligt dan normaal. De maatschappij houdt ook alle 747's aan de grond, wat ook geldt voor alle A380-toestellen van Air France.

Reisorganisaties, waaronder Corendon, schrapten zelfs alle vliegvakanties en cruises.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou

In de uitverkoop

De Britse luchtvaartmaatschappij Easyjet besloot vanmorgen om alle vluchten voor komend najaar en begin 2021 alvast in de uitverkoop te doen. Klanten die geraakt worden door aangepaste reisadviezen kunnen voor minder dan 40 euro een vlucht boeken of omboeken.

Ook het Ierse Ryanair houdt komende week vrijwel al zijn vliegtuigen aan de grond. De komende dagen worden al meer dan 80 procent van de vluchten geschrapt. Vanaf komende dinsdag verwacht Ryanair dat 'de meeste, zo niet alle vluchten' geannuleerd worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van