Bedrijven

VDL Nedcar sluit voor maand de deuren, 5000 werknemers thuis

18 maart 2020 14:02 Aangepast: 18 maart 2020 15:01
Bij VDL worden BMW X1's en Mini's gebouwd. Beeld © ANP

Autobouwer VDL Nedcar legt de productie vanaf zaterdag stil omdat onderdelen van Mini’s en BMW’s niet meer geleverd worden. Door het stilleggen van de fabriek in het Limburgse Born komen ongeveer vijfduizend medewerkers sthuis te zitten. Voor hen wordt een beroep gedaan op de noodmaatregelen van het kabinet.

Tot en met vrijdag rollen er nog auto's van de band in Limburg. Maar omdat de fabrieken van BMW inmiddels zijn gesloten, worden er geen auto-onderdelen meer geleverd aan VDL Nedcar.

Zinloos om fabriek open te houden

Het heeft dan ook geen zin om de fabriek nog langer open te houden, vertelt woordvoerder Miel Limmens. "De onderdelen zijn nog niet op, maar we voorzien dat het daarna kritisch wordt."

Tot vrijdag worden er nog duizend auto's gebouwd, is te lezen in een brief aan het personeel, in handen van RTL Z. Mochten die duizend auto's eerder van de band rollen, dan wordt daarna de productie meteen stopgezet.

Thuiswerken geen optie

De tijdelijke sluiting van de fabriek heeft niets te maken met het feit dat het personeel mogelijk gezondheidsrisico's loopt. Ook VDL Nedcar heeft maatregelen genomen om de werknemers zo goed mogelijk te beschermen tegen mogelijke besmettingen.

Thuiswerken is voor hen geen optie. "Je kunt thuis geen auto’s bouwen", aldus Limmens

De werknemers van VDL Nedcar hebben zojuist te horen gekregen dat ze na vrijdag niet meer naar de fabriek hoeven te komen. Het doel is dat vanaf 20 april de fabriek weer wordt opgestart. Wel blijven een aantal 'vitale' werknemers beschikbaar. Onder meer om in april de fabriek weer productieklaar te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van