Ga naar de inhoud
Bedrijven

Alle caissières van Albert Heijn en Lidl krijgen plexiglas voor hun neus

Misschien dat je nu meer afrekent bij de kassa. Beeld © AH

In navolging van kleine, lokale initiatieven gaat Ahold nu over op een grovere maatregel. Bij alle 950 vestigingen van Albert Heijn en die van Etos en Gall & Gall wordt deze week plexiglas geplaatst bij kassa's en servicebalies. Ook Lidl gaat deze week schermen plaatsen.

Bescherming tegen virus

De doorzichtige schermen moeten klanten en medewerkers beschermen tegen het nieuwe coronavirus, omdat het lastig is bij de kassa's om de door het RIVM aanbevolen 1,5 meter afstand te houden tussen klant en personeel.

Dinsdagavond is gestart met het plaatsen van het plexiglas, en de uitrol naar alle winkels zal enkele dagen duren. Het gaat om vier schermen per winkel. "Elke supermarkt krijgt het plexiglas bij drie kassa's en de servicebalie om het fysieke contact tussen de klanten en medewerkers te voorkomen", zegt een woordvoerster van de supermarktketen. Klanten wordt verder gevraagd zoveel mogelijk af te rekenen bij zelfscankassa's en met pinpas in plaats van cash.

Op de vloer wordt daarnaast tape aangebracht bij de kassa's, om mensen erop te wijzen dat ze 1,5 meter afstand moeten houden. Het scherm komt 5 à 10 centimeter boven het betaalplateau te hangen, waardoor die nog bruikbaar blijft.

'Boodschappen zijn geen uitje'

Lidl laat weten deze week ook in alle ruim 400 winkels soortgelijke maatregelen te nemen. Ook bij verschillende supermarkten van Jumbo zijn schermen geplaatst.

Jumbo heeft daarbij een oproep gedaan aan klanten: kom in je eentje naar de winkel, en gebruik boodschappen doen niet als sociaal (gezins)uitje.

Tafelzeil

Gisteren deelde een lokale franchisenemer van Albert Heijn in Paterwolde al zijn verhaal met RTL Z. Hij zocht naar een oplossing op afstand te creëren tussen zijn kassamedewerkers en klanten, en had daarvoor doorzichtig tafelzeil opgehangen.

Albert
Lees ook:
Albert Heijn zet caissières achter tafelzeil als bescherming tegen corona