Bedrijven

Airbus zet fabrieken Frankrijk en Spanje vier dagen stil om coronavirus

17 maart 2020 14:21
De fabriekshal in het zuiden van Frankrijk waar de A380 van Airbus in elkaar wordt gezet. Beeld © EPA

Vliegtuigbouwer Airbus sluit voor vier dagen de fabrieken in Frankrijk en Spanje. Dat is volgens het bedrijf nodig om strengere voorzorgsmaatregelen door te voeren tegen het coronavirus.

Het bedrijf heeft weinig keuze: overheden in beide landen hebben strenge maatregelen ingesteld om verspreiding van het coronavirus te temperen. De landen zijn in lockdown: iedereen die zonder toestemming naar buiten gaat, kan een boete krijgen. 

In de Franse stad Toulouse bevindt zich de belangrijkste assemblagelocatie en het hoofdkwartier van het bedrijf. In Spanje worden delen van de staart voor vliegtuigen in elkaar gezet en het militaire toestel A400M.

Het bedrijf gaat de vier dagen gebruiken om te voldoen aan strenge hygiënische en schoonmaakregels. Ook gaan strengere regels gelden voor afstand houden tussen collega's, meldt het bedrijf in een persbericht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volkswagen legt Europese fabrieken drie weken stil om coronavirus

Strenge regels

Verder gelden strengere regels voor zakenreizen en bezoeken aan en van klanten. Alleen de hoogstnoodzakelijke reizen mogen nog, maar naar risicogebieden sowieso niet. Wie daar vandaan komt, moet net als bij andere bedrijven 14 dagen in quarantaine. 

Werknemers mogen als de situatie dat toestaat thuiswerken, zodat zij ook hun kinderen op kunnen vangen die niet naar school of kinderdagverblijf gaan. Wie symptomen van het nieuwe coronavirus heeft, moet in quarantaine. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM neemt noodmaatregelen: wil werktijdverkorting voor 33.000 mensen

Doodsteek superjumbo A380

De Europese concurrent van Boeing is nog bezig een overzicht te krijgen van de schade die het lijdt nu de totale luchtvaart in elkaar stort door het coronavirus. Bij een crisisoverleg tussen het Duitse ministerie van Economische Zaken en vertegenwoordigers uit de luchtvaartindustrie zou een scenario over staatssteun voor Airbus zijn besproken, meldt persbureau Reuters

Het virus zou wel een vervroegd einde kunnen betekenen voor de A380, ooit het paradepaard van het bedrijf. Nu vliegmaatschappijen de grootste moeite hebben hun toestellen vol te krijgen, is de superjumbo het eerste toestel dat aan de grond blijft, schrijft CNN.

Het bedrijf was al begonnen er minder van te bouwen, na 2021 zou de productie sowieso stoppen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van