Bedrijven

Volkswagen legt Europese fabrieken drie weken stil om coronavirus

17 maart 2020 12:14 Aangepast: 17 maart 2020 12:14
De gesloten Volkswagenfabriek in Pamplona op 16 maart 2020. Beeld © EPA

De grootste autofabrikant van Europa legt de productie stil. Bij het Volkswagenconcern, waar ook bijvoorbeeld Audi, Skoda, Seat en Porsche bij horen, rollen in veel fabrieken vrijdag de laatste auto's van de band. 

Dat heeft topman Herbert Diess zojuist bekendgemaakt op een videopersconferentie bij de presentatie van de jaarcijfers.

De fabrieken in Duitsland en de rest van Europa gaan dicht voor een periode van drie weken. Het bedrijf neemt het besluit omdat de markt 'significant' verslechtert en de aanvoer van onderdelen onzeker is vanwege het coronavirus. 

Fabrieken Lamborghini en Ducati dicht

In sommige landen wordt minder lang gewacht. Deze week al gaan fabrieken dicht in Spanje, Portugal en Slowakije. Ook fabrieken in Italië, waar Lamborghini en Ducati gemaakt worden, sluiten voor vrijdag. 

Volkswagen is niet het enige bedrijf dat ingrijpt. Renault meldt dat het eveneens zijn fabrieken in Spanje stillegt. De Franse autobouwer had eerder al de productie in eigen land stilgelegd. Ook branchegenoot PSA, dat merken voert als Peugeot, Citroën en Opel, heeft zijn Europese fabrieken voor zeker twee weken gesloten. 

Fabrieken China weer in bedrijf

Voor Volkswagen was er ook goed nieuws. In China zijn van 31 van de 33 fabrieken van het bedrijf weer opgestart. Er wordt nog niet op volle kracht gewerkt, het tempo wordt langzaam weer opgeschroefd, meldt de Duitse krant Handelsblatt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autofabrikanten in China in de problemen door coronavirus

Dieselschandaal ijlt na

De jaarcijfers van het concern waren overigens goed. De omzet van het hele bedrijf steeg met 7 procent tot 252 miljard euro, de winst steeg met 15 procent tot 14 miljard euro. Dat bedrag had hoger uit kunnen uitvallen, maar Volkswagen was vorig jaar nog eens 2,3 miljard euro kwijt aan de nasleep van de dieselfraudezaak.

Beleggers lijken vertrouwen te hebben in de aanpak van het bedrijf. Het aandeel Volkswagen AG, dat aan de beurs in Frankfurt genoteerd staat, daalde vanochtend weliswaar even, maar inmiddels staat de koers weer in de plus

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consumentenbond eist dat Volkswagen komt praten over sjoemelcompensatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van