Bedrijven

Ruim 20.000 bedrijven vragen werktijdverkorting aan om coronavirus

16 maart 2020 13:03 Aangepast: 16 maart 2020 13:25
Beeld © ANP

Al ruim 20.000 bedrijven hebben een aanvraag voor werktijdverkorting ingediend. Zij verwachten de komende twee weken veel minder of helemaal geen werk te hebben en vragen de overheid om financiële hulp.

De bedrijven hebben samen voor in totaal 300.000 medewerkers werktijdverkorting (wtv) aangevraagd, meldt het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De regeling kan worden gebruikt als een bedrijf zwaar getroffen wordt door onvoorziene omstandigheden en er geen werk meer is voor (een deel van) het personeel. Daarbij gaat het specifiek om 'omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen'.

Het coronavirus is zo'n omstandigheid. Bedrijven hadden zich hier niet op kunnen voorbereiden en komen massaal en onverwachts in de problemen terecht. KLM kondigde vrijdagavond aan werktijdverkorting aan te willen vragen voor alle 35.000 medewerkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

500 bedrijven vragen werktijdverkorting aan: 'Al onze plannen van de kaart geveegd'

Aantal aanvragen stijgt snel

Het aantal aanvragen loopt razendsnel op. Vrijdag stond de teller nog op 5.000, een dag ervoor op 1.700 aanvragen. Er zijn nog nooit zoveel bedrijven geweest die een beroep deden op werktijdverkorting. De website van de overheid waar je het kan aanvragen is soms overbelast. 

Hele branches zitten werkloos thuis. De luchtvaart ligt op zijn gat, de reisbranche ligt stil. Sinds de maatregelen van zondagavond zijn kroegen, restaurants, sauna's, seksclubs, coffeeshops en nog veel meer zaken verplicht gesloten. Al dat personeel heeft momenteel niets te doen, terwijl er ook geen geld binnen komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM neemt noodmaatregelen: wil werktijdverkorting voor 33.000 mensen

WW-uitkering

Om geen mensen te ontslaan kunnen werkgevers ervoor kiezen om het personeel minder uren te laten zetten. Dan betaalt een werkgever het loon in principe gewoon door, maar keert de staat de WW uit aan de werkgever voor de uren dat het personeel niet heeft gewerkt.

Het UWV betaalt een deel van het doorbetaalde salaris dus later terug. De regeling geldt alleen voor werknemers met een urencontract. Oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten komen niet in aanmerking voor de regeling. Ook zzp'ers kunnen de regeling niet aanvragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanvragen werktijdverkorting door het dak: 5000 bedrijven melden zich

Faillissementen voorkomen

Werkgevers en vakbonden dringen er wel op aan dat de regeling wordt verruimd zodat ook bedrijven die nu indirect schade ondervinden van het coronavirus er een beroep op kunnen doen.

Zij roepen daarbij op om bij toekenning van werktijdverkorting snel uit te keren. Dit omdat sommige bedrijven heel snel in de financiële problemen raken.

Ook pleiten de werkgevers en bonden ervoor dat bedrijven niet pas na zes weken worden gecompenseerd door het UWV maar al na twee weken. Vooral het mkb is hiermee gebaat en dat zou faillissementen voorkomen.

De speciale regeling voor werktijdverkorting in verband met de coronacrisis geldt ook voor uitzend- en payrollbedrijven. Dat meldt brancheorganisatie ABU die daarover navraag deed bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bij de aanvraag moeten alle werknemers worden meegenomen waarvoor een loonbetalingsplicht geldt. Dat zijn alle eigen medewerkers en uitzend- en payrollwerknemers met vaste uren. Uitzendkrachten zonder vaste uren blijven buiten de aanvraag, net als oproepkrachten. Voor deze werknemers kan geen werktijdverkorting worden verkregen.

De ABU heeft de minister opgeroepen de werktijdverkorting ruimhartig toe te kennen en de regels soepel te hanteren voor uitzenders en payrollers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van