Ga naar de inhoud
Bedrijven

Rampspoed luchtvaart: Corendon annuleert vakanties, KLM schrapt meer vluchten

Onwerkelijk lege vertrek- en aankomsthallen op Schiphol op vrijdag 13 maart 2020. Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappijen zitten in zwaar weer. Vanwege de uitbraak van het coronavirus weigeren steeds meer landen passagiers vanuit Nederland. Corendon schrapt daarom voor de komende twee weken vakanties en ook KLM kreeg nieuwe tegenslag te verwerken. 

De maatregelen bij Corendon zijn het ingrijpendst: het bedrijf schrapt alle vliegvakanties en cruises tot en met 31 maart. Zo'n 28.000 reizigers moeten hun planning hierdoor omgooien. Ze krijgen een tegoed van het bedrijf om op een later moment een nieuwe vakantie te boeken. 

'Liever thuisblijven'

Het besluit is mede genomen op verzoek van 'een steeds groter deel' van de klanten zelf, aldus topman Steven van der Heijden. Zij blijven 'in deze uitzonderlijke situatie liever thuis', volgens Van der Heijden.

Daarnaast speelt het gezondheidsrisico mee, omdat een vliegreis nu eenmaal neerkomt op een grote groep mensen dicht op elkaar. "Wij kunnen onze klanten op dit moment geen veilige en onbezorgde vakantie garanderen. Daarom gaan de reizen helaas niet door", vat hij samen.

KLM
Lees ook:
KLM neemt noodmaatregelen: wil werktijdverkorting voor 33.000 mensen

Bij KLM was men al gewend aan het schrappen van vluchten, op China en Italië vliegt het bedrijf al even niet meer vanwege de uitbraak van het coronavirus. De lijst landen waar KLM niet of minder op vliegt wordt met de dag langer. 

Surinaams luchtruim gesloten

Suriname sloot vannacht het luchtruim voor een periode van 30 dagen. KLM annuleert daarom alle vluchten met passagiers naar het land. Er gaan alleen lege toestellen heen om reizigers op te halen. Datzelfde geldt voor vluchten naar Curaçao: KLM haalt alleen nog passagiers op, nadat gisteren een besmetting op het eiland werd geconstateerd. 

De vluchten vanuit Bonaire en Aruba verlopen volgens KLM zoals gepland. Vanuit Amsterdam kunnen echter alleen inwoners van de eilanden vliegen naar Bonaire en Aruba.

Inreisverbod
Lees ook:
Inreisverbod kan Air France-KLM 263 miljoen euro omzet kosten

Daarnaast vliegt KLM de rest van deze maand niet of alleen met vracht naar Zuid-Korea, Turkije, Oekraïne, Rusland, Argentinië, Koeweit, Bahrein, India en Hongkong. Vanwege het Amerikaanse inreisverbod voor reizigers uit Europa heeft het bedrijf ook al vier bestemmingen in de VS geschrapt. 

Harde maatregelen

Tot overmaat van ramp is een medewerker van KLM in Taiwan positief getest op Covid-19. Hij zit voor veertien dagen in quarantaine. Wat voor functie hij had, maakt KLM uit privacyoverwegingen niet bekend. Het 'bemanningslid' was aan boord van een toestel dat dinsdag in Taipei aankwam. 

Om de crisis in de luchtvaart vanwege het coronavirus het hoofd te kunnen bieden, kondigde KLM gisteren een fiks pakket maatregelen aan. Het bedrijf vraagt voor alle 33.000 werknemers deeltijd-ww aan, wil 100 miljoen bezuinigen en schrapt zeker 1500 fulltime banen.

Dit is een artikel van