Ga naar de inhoud
Bedrijven

Apple sluit alle winkels buiten China voor twee weken om coronavirus

Beeld © ANP

Techreus Apple neemt forse maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het bedrijf sluit alle winkels wereldwijd voor twee weken. Alleen in China, waar het virus uitbrak, zijn alle winkels vanaf vandaag juist weer open.

In China had Apple alle winkels gesloten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Met ingang van vandaag zijn ze allemaal weer open, meldt topman Tim Cook in een persverklaring.

Alles buiten China dicht

China is een van de belangrijkste markten voor Apple om iPhones te verkopen, een deel van de winkels had de deuren al weer geopend.

Om verdere verspreiding wereldwijd te voorkomen en werknemers te beschermen, sluit het bedrijf alle Apple Stores buiten China. In Nederland zijn dat er drie: in Amsterdam, Haarlem en Den Haag. De winkels zullen in ieder geval tot 27 maart gesloten zijn. 

Apple
Lees ook:
Apple durft het aan: helft winkels in China weer open

Vanuit huis werken

Kantoorpersoneel van het bedrijf moet verder, als het werk het toelaat, vanuit huis werken. Als dat niet mogelijk is, moet zo veel mogelijk afstand tot andere collega's bewaard worden. Om te zorgen dat het virus niet verspreid wordt, zal personeel op alle kantoren medisch gecheckt worden en de temperatuur gemeten worden.

Personeel dat normaal gesproken per uur betaald wordt, krijgt verder uitbetaald alsof het de normale gang van zaken is, belooft het bedrijf. Apple heeft verlofregelingen verder uitgebreid voor werknemers die vanwege familie-omstandigheden die zijn veroorzaakt door het virus afwezig zijn.

Virusuitbraak
Lees ook:
Virusuitbraak in China en Hongkong ingedamd: dit zijn de lessen

Groot evenement alleen online

Het Amerikaanse bedrijf maakte gisteren al bekend dat het z'n jaarlijkse congres voor ontwikkelaars WWDC dit jaar alleen als online evenement houdt. Normaal gesproken komen duizenden belangstellenden hiervoor naar San Jose.

Er was ook goed nieuws. De Chinese fabrieken van Foxconn, die de iPhones in elkaar schroeven, draaien na de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus eerder dit jaar, nu weer 'boven verwachting goed'. Althans, dat zei de oprichter van het bedrijf, Terry Gou, volgens persbureau Reuters.