Bedrijven

Zo veel verlies maakt de staat op het aandeel Air France-KLM

12 maart 2020 11:05
Minister van Financiën Wopke Hoekstra samen met zijn France ambtsgenoot Bruno Le Maire. Beeld © EPA

In februari 2019 kocht de Nederlandse staat in het diepste geheim aandelen Air France-KLM, om zo een vinger in de pap te krijgen bij het bedrijf en het Nederlandse belang te verdedigen. Deze verlies-o-meter geeft aan hoe groot het virtuele verlies op die investering is.

744 miljoen euro

De Nederlandse staat heeft 60.000.000 aandelen gekocht tegen een gemiddelde prijs van 12,35 euro. Dat komt neer op een bedrag van 741 miljoen euro. Daar kwam nog eens 2,2 miljoen euro aan Franse transactiebelasting bij, plus een fee voor ABN Amro (dat de aandelen voor de staat kocht) van ruim 1 miljoen.

In totaal trok minister Hoekstra van Financiën dus 744 miljoen euro uit voor het belang in Air France-KLM. Het is te hopen dat Nederland daarmee veel invloed weet te verwerven, want als investering in het nog geen succes.

Virtueel verlies

De beurskoers van het bedrijf is in elkaar gezakt sinds de staat de aandelen kocht. Daardoor maakt Nederland, en dus de belastingbetaler, op papier een flink verlies op de investering.

Om het virtuele verlies te berekenen trekt de Air France-KLM verlies-o-meter de waarde van het Nederlandse belang op basis van de actuele beurskoers af van de investering van 744 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van