Bedrijven

Inreisverbod VS dramatisch voor reizigers: 'Probeer om te boeken'

12 maart 2020 09:21 Aangepast: 12 maart 2020 10:40
Reizigers op Schiphol begin februari. Beeld © ANP

Het Amerikaanse inreisverbod voor reizigers vanuit Europese landen dat in de nacht van vrijdag 13 maart naar zaterdag 14 maart ingaat vanwege de coronacrisis, is dramatisch voor de Nederlandse luchtvaartsector en reizigers.

Reizigers naar de VS die in de afgelopen twee weken in Europa zijn geweest, mogen het land niet in, besloot president Donald Trump vannacht. Het verbod geldt voor 30 dagen.

Gevolgen voor Schiphol 

Dat heeft gevolgen voor Schiphol, meldt de luchthaven in een eerste reactie. Welke gevolgen precies is nog onbekend. "We zijn aan het inventariseren wat de gevolgen zijn. Het gaat zeker impact hebben. We zijn nu aan het nagaan wat het verbod precies inhoudt en wat de gevolgen zullen zijn", laat woordvoerder Dennis Muller weten.

"Het raakt natuurlijk het netwerk van Nederland. Daarover zal naar verwachting ook overleg volgen met de overheid", aldus topman Dick Benschop in een verklaring later op de ochtend. Bij dat overleg zal ook KLM aanwezig zijn, meldt het Financieele Dagblad.

Voor vandaag staan er 25 vluchten gepland van verschillende maatschappijen vanaf Schiphol naar steden in de Verenigde Staten. Iedere week vertrekken er ruim 200 vluchten. Wie op korte termijn naar de VS zou gaan, wordt door Schiphol geadviseerd contact op te nemen met zijn luchtvaartmaatschappij. 

Tui grijpt in

Reisbedrijf Tui, dat vliegt naar twee bestemmingen in Florida, laat 'vanaf heden' geen nieuwe passagiers vertrekken, laat het in een statement aan RTL Z weten. Of dit voor alle nationaliteiten geldt en waarom het bedrijf nu al ingrijpt terwijl het verbod pas morgen van kracht wordt, is onduidelijk. Tui reageerde niet direct op aanvullende vragen.

'Nog nooit vertoond'

"Het is dramatisch. Dit is voor ons 9/11 en SARS bij elkaar. Sowieso het fenomeen dat grenzen dichtgaan is nog nooit vertoond", zegt Frank Oostdam, voorzitter van ANVR. Dat is de branchevereniging voor Nederlandse reisorganisaties. "Dit is zowel voor zakelijke reizigers als vakantiegangers, maar ook voor de luchtvaartsector en de reissector echt een dramatische stap."

Er reizen volgens Oostdam ieder jaar 400.000 toeristen naar de VS. "Het is een van de lifelines op luchtvaartgebied, vanuit Nederland naar de VS.Het is een heel belangrijke ader en die droogt nu op", legt Oostdam uit. 

Compensatie?

Het is nog niet duidelijk of en hoe reizigers, die geboekt hebben in de periode dat het inreisverbod geldt, gecompenseerd zullen worden. KLM hanteert voor China een apart beleid sinds verschillende vluchten naar dit land zijn opgeschort. Reizigers kunnen kosteloos omboeken of annuleren. 

"Ga zo snel mogelijk in overleg met je luchtvaartmaatschappij of je reisorganisatie", is het belangrijkste advies van Oostdam."Probeer om te boeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mijn (zaken)reis gaat niet door vanwege coronavirus: wat kan ik claimen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van