Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nieuwe site Amazon: 'een zootje', 'blunders' en 'lachwekkende vertalingen'

Als je op Amazon.nl zoekt naar een crème, dan verwacht je geen iPhone-kabels te zien. En als je zoekt naar zelfklevend behang, wil je geen bodymilk op je scherm krijgen. Toch is dat is wel wat er gebeurt als je winkelt via de nieuwe Nederlandse webshop. Kinderziektes? "Dit is gewoon een blunder."

Amazon is sinds gisteren ook officieel in Nederland gelanceerd. Maar helemaal vlekkeloos verloopt de introductie niet. Zo hebben productpagina's soms andere foto's dan je zou verwachten en lijken sommige pagina's één-op-één vanuit het Engels vertaald naar het Nederlands.

Wanhopige man

Zo kan het gebeuren dat er Fossil-horloges staan in de zoekresultaten, terwijl je eigenlijk zoekt naar fossielen. Of er wordt net iets te veel of te letterlijk vertaald. Neem de productpagina voor een t-shirt van muzikant Eric Church. Zijn album heet daar niet Desperate Man, maar wanhopige man.

Amazon-bezoekers delen op Twitter tal van fouten die ze tegen komen op de site. "Prijzen vallen tegen, categorieën zijn een zootje, vertalingen van omschrijvingen zijn lachwekkend", vat Twitter-gebruiker Struykert zijn ervaring samen.

'Gewoon een blunder'

De gevolgen zijn soms grappig, maar misschien niet wat je zou verwachten van een retailreus zoals Amazon. Zeker omdat het bedrijf al sinds 2016 geleidelijk werkt aan de introductie in Nederland.

Dat vindt ook retailexpert Paul Moers. Het verbaast hem niet dat er fouten worden gemaakt met een webshop met meer dan 100 miljoen producten. Toch had Amazon het volgens Moers niet mogen laten gebeuren. "Ik vind het een knullige start", zegt hij. "Als je zo'n groot merk bent en je neemt deze stap, doe het dan goed."

Moers rekent erop dat Amazon het snel oplost, maar vindt ook dat de techreus zijn klanten misschien niet serieus genoeg neemt. "Dit is gewoon een blunder. Als je denkt dat je er niet voor hoeft te knokken, is dat de dag dat je gaat verliezen. Dat geldt zelfs voor een reus Amazon."

Work in progress

Het is voor Amazon voor het eerst dat ze zo groots een webwinkel openen, laat de winkel weten in een reactie. "Het is de eerste dag voor ons in Nederland en we werken er hard aan om de winkel constant te verbeteren", zegt een woordvoerder.

Dat doet het door meer producten en diensten toe te voegen, stelt het bedrijf. "Of ervoor te zorgen dat de productpagina's zo goed mogelijk zijn. Dat is een doorlopend proces. We zijn vastberaden om onze klanten de winkelervaring te bieden die ze verwachten van Amazon."