Bedrijven

NXP neemt geen halve maatregelen: iedereen krijgt koortsmeting

11 maart 2020 15:09
Fabrieksmedewerkers bij NXP zijn wel gewend aan mondkapjes. Beeld © ANP

Steeds meer bedrijven nemen maatregelen om de verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Het soort maatregelen dat ze nemen gaat ook steeds verder, blijkt bij bijvoorbeeld chipmaker NXP.

Chipmaker NXP is wereldwijd een van de grootste toeleveranciers van de auto-industrie. Het is de voormalige halfgeleidersdivisie van elektronicaconcern Philips.

Alternatief rookhok

Sinds vorige week is het bedrijfsrestaurant op de fabriekslocatie in Nijmegen al gesloten. Daar is nu een hele zwik maatregelen bijgekomen. "Van iedereen die vanaf vandaag het fabrieksterrein op wil, wordt eerst gekeken of hij of zij koorts heeft", bevestigt woordvoerder Martijn van der Linden. 

De verbinding tussen het kantoor- en het fabrieksgedeelte is afgesloten. De standaard rookruimte is nu verboden toegang voor niet-fabrieksmedewerkers. Kantoormedewerkers hebben een alternatief rookhok gekregen in een van de fietsenstallingen. 

Clean room

In Nijmegen werken in totaal 1500 mensen. Van hen werken er tussen de 800 en 900 in de fabriek. "Zij komen gewoon naar de locatie", zegt Van der Linden. De kantoormedewerkers wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken. Het contact tussen de twee groepen wordt zoveel mogelijk vermeden.

"Het voordeel van de fabriek is dat het al een clean room is", zegt Van der Linden. "Daar zijn ze al gewend aan mondkapjes, speciale pakken en handschoenen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handgel en quarantaine: bedrijven nemen virusmaatregelen

Preventie

Voor ondersteunend personeel gelden de - inmiddels bijna gebruikelijke - beperkingen: geen zakenreizen, geen grote bijeenkomsten, niet met meer dan tien personen samenkomen als het niet echt nodig is. "Eigenlijk wat heel Brabant en half Nederland al doet." 

Verder heeft NXP een zwarte lijst met risicogebieden, zegt Van der Linden. "Als je contact hebt gehad met iemand uit een van die gebieden, word je preventief naar huis gestuurd." 

Niet meer wennen

In Eindhoven staat nog een kantoorlocatie van de chipmaker. Daar werken tussen de 600 en 700 mensen. Op een normale dag althans; nu werkt 80-90 procent vanuit huis. 

"Omdat we wereldwijd opereren, zijn heel veel mensen al gewend aan het thuiswerken", zegt de woordvoerder. "Zij hebben er al de juiste verbindingen en apparatuur voor. Het is niet zo alsof opeens honderden mensen aan het thuiswerken moeten wennen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van