Bedrijven

Tata Steel wil 1250 banen schrappen, waar is onduidelijk

10 maart 2020 14:46
Beeld © Tata Steel

Staalgigant Tata Steel wil minder banen schrappen dan eerder werd aangekondigd. Eerder was het plan nog om in Europa 3000 banen te schrappen, maar dat wordt nu beperkt tot 1250 arbeidsplaatsen.

Dat staat in een brief die de ceo van Tata Steel Europe, Henrik Adam, naar het personeel heeft gestuurd. Volgens woordvoerder Robin van Daalen worden medewerkers die met pensioen zijn gegaan of om andere reden zijn vertrokken niet vervangen. Dat zou het aantal ontslagen omlaag brengen. 

Van Daalen kan niet zeggen hoe de verdeling zal uitpakken voor wat betreft ontslagen. Er werken ongeveer 21.000 mensen bij Tata Steel Europe. Het grootste deel daarvan werkt bij Tata Steel in IJmuiden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen bij Tata Steel om verkoopplannen Nederlandse bedrijven

Vorig jaar november zei het bedrijf dat er 1600 banen zouden verdwijnen in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk zouden 1000 banen geschrapt worden. Het zorgde voor veel protest onder Nederlandse werknemers en de vakbonden.  

Geen banen schrappen, wel bedrijven?

In januari 2020 zei Tata Steel Nederland voorlopig geen banen te gaan schrappen in IJmuiden. In ieder geval tot oktober 2020 is een massaontslag niet mogelijk, schreef de Nederlandse directie van Tata Steel. 

Wel zouden verschillende Nederlandse bedrijfsonderdelen naar verluidt in de verkoop staan. Het ging dan niet om het voormalige Hoogovens in IJmuiden, maar over verschillende andere onderdelen die het staal uit IJmuiden verwerken tot hoogwaardige producten. 

Miniatuurvoorbeeld
Eerder verhaal:

Tata Steel bevestigt: 1600 banen weg in IJmuiden

Ondernemingsraad nog niet overtuigd

Door de bezuinigingen en de ontslagen moet de winst van het bedrijf flink worden opgekrikt. In de brief aan het personeel staat dat de winst (voor belasting, rente, etc) met 650 miljoen pond (744 miljoen euro) verhoogd worden. 500 miljoen pond moet komen uit productiviteitsverbeteringen en de hogere verkoop van staal. 

De Europese Ondernemingsraad van Tata Steel Europe heeft volgens de brief van de topman gezegd nog niet overtuigd te zijn door de plannen. Later deze maand wordt er verder gepraat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van