Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Amazon in Nederland: 'Aanwinst voor consument, maar aanbod valt flink tegen'

10 maart 2020 15:49 Aangepast: 10 maart 2020 20:28

Met meer dan 100 miljoen producten en scherpe prijzen wil Amazon de Nederlandse online markt veroveren. Voor elektronica liggen die prijzen nét iets lager dan die van de grote concurrent - maar het assortiment valt tegen.

"We denken ons te kunnen onderscheiden door ons grote productassortiment: meer dan 100 miljoen producten tegen heel scherpe prijzen en heel snelle levering", zegt Alex Ootes van de webwinkel tegen RTL Z. Hij is voor Amazon verantwoordelijk voor de uitbreiding binnen Europa. 

Die 100 miljoen producten moeten er steeds meer worden, zegt Ootes. "Als de klant iets niet kan vinden, kan hij het ook niet kopen."

Goedkoper via Duitsland

Maar vooralsnog valt het assortiment van Amazon op het gebied van elektronica 'flink tegen', zegt Esther de Winter, marketing manager bij prijsvergelijkingsbedrijf Omnia Retail. Elektronica is een van de grootste en belangrijkste categorieën in de Nederlandse webshops.

De Nederlandse website van Amazon heeft in deze categorie maar de helft van de producten die concurrent Bol aanbiedt, blijkt uit een analyse van Omnia. Vergeleken met Bol liggen de prijzen van bijvoorbeeld koptelefoons en tablets wel zo'n 3 procent lager bij Amazon.

In vergelijking met de Duitse webwinkel van Amazon zijn de prijzen juist 7 procent hoger. Opvallend genoeg kun je momenteel nog gewoon via amazon.de bestellen vanuit Nederland.

Scherpe deal

Abonnementsdienst Amazon Prime is in Nederland wel behoorlijk goedkoop, vindt Omnia. "In de meeste andere markten kost dat rond de 8 euro per maand, in Nederland is het 2,99 euro. Dat is echt een heel scherpe deal."

Voor dat bedrag krijg je niet alleen standaard gratis bezorging, maar ook toegang tot de streamingdienst van Amazon. Ook kun je via de app onbeperkt foto's opslaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amazon Fire TV in Nederland verkrijgbaar na start Amazon.nl

De dupe

Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit, denkt dat de komst van Amazon op korte termijn vooral leidt tot een enorme verruiming van het aanbod. "Amazon biedt ook de eigen private labels, buitenlandse aanbieders."

Goed nieuws voor de Nederlandse consument dus, want ze verwacht dat de prijzen scherper worden en de leveringsvoorwaarden in ieder geval niet slechter. Maar welke partijen zouden de dupe kunnen zijn?

"Dat ligt er maar net aan hoe snel de markt uitbreidt. In witgoed gaat Amazon niet zo snel Coolblue en Mediamarkt nadoen, ze zullen vooral op kleinere elektronica gaan stunten. Dan is de vraag of de concurrentie mee kan qua prijzen, qua inkoop."

Leuk idee

Over Bol maakt Koelemeijer zich niet zoveel zorgen. "Die winkel is goed uitgerust, al missen ze het ecosysteem dat Amazon heeft met Prime. Alles is erop gericht bij Amazon om de klant in dat systeem te houden. Of Bol een dealtje moet sluiten met Netflix? Dat is een hartstikke leuk idee, vanuit Bol. Netflix zal dan wel iets van beleid moeten hebben om lokaal samen te werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Coolblue bereidt zich voor op komst Amazon: opent meer winkels

Verkopen als ondernemer

Net als Bol biedt Amazon zich ook aan als een online marktplaats voor ondernemers. Tegen betaling van een vaste en een variabele commissie kun je het platform gebruiken om je goederen te verkopen.

Amazon

  • Je kunt je registreren als professional of als individuele verkoper. Als professional betaal je 39,95 euro per maand (excl. btw); als individuele verkoper 0,99 eurocent per verkocht artikel.
  • Daar komt nog een verwijzingsvergoeding bovenop. Die loopt uiteen van 7 procent van de totale verkoopprijs van het item (inclusief verzendkosten) voor computers tot 45 procent op accessoires voor Amazon-apparaten.

Bol

  • Als professional bij Bol betaal je 20 eurocent vaste commissie voor producten tot 10 euro en 40 eurocent voor items die tussen de 10 en de 20 euro kosten. Voor producten die meer dan 20 euro kosten, is de vaste commissie afhankelijk van het soort product dat je verkoopt. 
  • De variabele commissie is een percentage van de verkoopprijs van de artikelen inclusief btw. Die percentages lopen uiteen van 4,13 procent voor bijvoorbeeld camera's tot 30 procent voor sieraden. 

Deze commissietarieven zijn overigens ingegaan op 1 maart. Met name verkopers van artikelen onder de 20 euro zouden hiervan moeten profiteren, zegt de webwinkel. 

Via Bol kun je als particulier tweedehands boeken, muziek en films verkopen. Daarvoor betaal je 1 euro per verkocht artikel, plus 15 procent van de verkoopprijs.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Podcast: 'Amazon heeft het kapitalisme gehackt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore