Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Uittocht van topmanagers bij Uber

18 april 2017 14:57 Aangepast: 28 juli 2017 08:00
Uber-topman Travis Kalanick. Beeld © EPA

Taxibedrijf Uber verliest opnieuw een topmanager. In de afgelopen maanden vertrok de ene na de andere hooggeplaatste werknemer bij het geplaagde bedrijf.

De laatste in de rij van vertrekkende topmanagers is Sherif Marakby, die net een jaar in dienst was. Hij kwam over van autofabrikant Ford en was betrokken bij de pilot van zelfrijdende Uberauto's in Pittsburg, schrijft Automotive News. Waarom Marakby vertrekt, is onduidelijk.

Vorige week vertrok het hoofd communicatie van Uber, Rachel Whetstone. Zij was twee jaar in dienst bij Uber, daarvoor werkte ze voor Google. Volgens bronnen van website Recode had Whetstone een gespannen relatie met topman Travis Kalanick. 

Rechtszaak om diefstal technologie

Whetstone had een belangrijke taak, met de rechtszaak die Waymo tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat bedrijf, een dochteronderneming van Alphabet, beschuldigt Uber ervan technologie voor het maken van zelfrijdende auto's te hebben gestolen.

Behalve deze publicitaire tegenwind, moest Whetstone ook aan de bak toen de hoofdingenieur Amit Singal eind februari in opspraak kwam. Hij was pas een maand in dienst, toen bekend werd dat hij bij zijn vorige werkgever Google ontslag nam vanwege een onderzoek naar hem wegens ongewenste intimiteiten. Toen Kalanick dat hoorde, eiste hij meteen het ontslag van Singhal, die daar gehoor aan gaf.

De een na de ander

Ed Baker, manager 'Product & Groei', nam nog geen week later ontslag. Weer een paar dagen later werd hij op de voet gevolgd door een belangrijke onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie. Gary Marcus werkte slechts vier maanden voor Uber, schrijft website Axios

Topman Jeff Jones werkte welgeteld zes maanden voor Uber, toen hij halverwege maart zijn ontslag indiende. De manier van leidinggeven bij het bedrijf strookte niet met zijn eigen ideeën daarover, gaf hij een vingerwijzing naar de moeizame situatie waar het bedrijf in zit en de manier van leidinggeven van Kalanick, schrijft TechCrunch.

Kalanick kaffert chauffeur uit

De topman kwam zelf negatief in het nieuws toen videobeelden opdoken waarin te zien was hoe hij een Uberchauffeur uitkafferde. Uit onderzoek van het bedrijf zelf blijkt bovendien dat witte mannen zwaar oververtegenwoordigd zijn in het personeelsbestand.

Vorige week gaf het bedrijf opening van zaken over de financiën. In 2016 werd een omzet van 20 miljard dollar gehaald, een verdubbeling ten opzichte van 2015. Het bedrijf maakte nog geen winst, er werd een verlies van 2,8 miljard dollar geleden. Bij dat bedrag kan nog 1 miljard dollar opgeteld worden, het verlies dat Uber leed op de verkoop van haar activiteiten in China is er niet in meegerekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van