Bedrijven

Omzet transportsector voor eerste keer in drie jaar tijd gedaald

10 maart 2020 06:08
Beeld © Archieffoto ANP

Voor het eerst in drie jaar tijd is de omzet van de transportsector gedaald. Met name de binnenvaart en zeevaart kregen klappen. Bij het vervoer over water daalde de omzet met 10 procent het sterkst, becijfert het CBS op basis van cijfers over het laatste kwartaal van 2019.

Waterstand

De omzet van rederijen hangt altijd samen met de waterstand. Bij een lage waterstand kunnen schepen minder containers of bulkgoederen meenemen, omdat ze dan kunnen vastlopen op de bodem.

De binnenvaart zag de omzet met 19 procent afnemen ten opzichte van vorig jaar, meldt het CBS. In het laatste kwartaal van 2019 lagen de waterstanden in de rivieren op een normaal niveau. Een jaar eerder waren deze nog extreem laag. In de zeevaart daalde de omzet met ruim 5 procent minder sterk.

Logistiek en luchtvaart

De logistiek dienstverleners zagen de omzet met 1,3 procent dalen ten opzichte van 2018. Luchtvaartbedrijven deden het beter, circa 19,2 miljoen passagiers maakten gebruik van de luchthavens. Dat is een kleine 2 procent meer dan in 2018.

Erg veel reden tot juichen is er echter nog niet. In 2018 had de wereld nog geen last van het coronavirus. We vliegen nu veel minder. In een gitzwart scenario van de internationale luchtvaartorganisatie International Air Traffic Association (IATA) wordt de schade geraamd op 43,9 miljard dollar (39,3 miljard euro) aan misgelopen inkomsten.  

En ook de handel met China is teruggelopen, waardoor de Rotterdamse haven waarschijnlijk een minder goed jaar heeft. Wuhan is de grootste binnenlandse haven van China

Positieve stemming

Toch zijn de Nederlandse transporteurs nog positief gestemd. Voor het eerste kwartaal 2020 verwacht ruim 33 procent van de transportbedrijven een hogere omzet, aldus het CBS. Slechts 1 procent van de bedrijven verwacht een omzetdaling.

In het wegvervoer, waar de omzet in het vierde kwartaal van 2019 afvlakte, denkt 15 procent van de bedrijven meer omzet te gaan halen. Bijna de helft verwacht dat de tarieven zullen stijgen. In de totale transportsector denkt bijna twee derde van de bedrijven dat de tarieven gelijk blijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van