Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Bedrijven staan in de rij voor werktijdverkorting

06 maart 2020 17:37
Beeld © AFP

Het aantal bedrijven dat werktijdverkorting aanvraagt, omdat ze last hebben van het coronavirus, loopt snel op. Twee dagen geleden waren het er 500, dat is nu al opgelopen naar 750 bedrijven.

Tot nu toe heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de aanvragen van 187 bedrijven goedgekeurd. Het gaat in totaal om 2000 werknemers.

Kleine bedrijven

Doorgaans gaat het om vrij kleine bedrijven, met een aantal tot enkele tientallen medewerkers, stelde het ministerie eerder deze week. 80 aanvragen zijn afgewezen omdat de aanvraag niet voldeed aan de voorwaarden. Het ging daarbij om 700 werknemers. Zo kan geen verzoek worden ingediend voor oproepkrachten met een nul-urencontract of uitzendkrachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

500 bedrijven vragen werktijdverkorting aan: 'Al onze plannen van de kaart geveegd'

Er is geen specifiek maximum voor het geld dat er beschikbaar is. "Daar is geen pot voor, het is gewoon onderdeel van de werkloosheidswet", zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Over het algemeen doen vrij weinig mensen momenteel een beroep op de WW omdat de werkloosheid erg laag is, aldus de bewindsman.

Maximaal een half jaar

Bedrijven kunnen aankloppen voor de regeling als zij verwachten de komende 2 tot 24 weken minstens 20 procent minder werk te hebben. Als het ministerie de aanvraag goedkeurt, kunnen zij bij het UWV uitkeringen aanvragen voor de uren die hun werknemers minder werken.

Werktijdverkorting is bedoeld voor buitengewone situaties die niet onder het gebruikelijke ondernemersrisico vallen. Daar vallen branden of overstromingen onder, en nu ook de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van