Bedrijven

Consumentenbond eist dat Volkswagen komt praten over sjoemelcompensatie

06 maart 2020 14:50
Beeld © EPA

De Consumentenbond dreigt Volkswagen met een ultimatum. Als de autobouwer niet binnen twee weken in gesprek gaat over compensatie voor eigenaren van dieselauto's met sjoemelsoftware, volgt een juridische procedure.

In dit geval trekt de Consumentenbond op met een stichting die specifiek streeft naar compensatie voor gedupeerden van het sjoemeldieselschandaal.

"We houden graag nog even de kaarten tegen de borst als het gaat om de juridische procedure", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Liever niet naar de rechter

De Consumentenbond zegt liever niet naar de rechter te gaan. De bond wil liever in gesprek met Volkswagen.

"Volkswagen heeft al genoeg juridische procedures lopen. Hun tactiek is traineren, uitstellen, ontkennen. We zijn zo tien jaar verder als we er een zaak van maken", zegt Donat. "We doen het als het moet, maar consumenten hebben er niets aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Duitse eigenaren sjoemeldiesels krijgen geld van Volkswagen

Duizenden euro's compensatie

Vorige week schikte Volkswagen in Duitsland voor 830 miljoen euro met een koepel van Duitse consumentenverenigingen. In totaal 260.000 Volkswagen-eigenaren krijgen een schadevergoeding tussen de 1350 en 6257 euro, afhankelijk van het type en bouwjaar van de auto.

Eerder betaalde Volkswagen in de Verenigde Staten 14,7 miljard euro aan getroffen bestuurders.

De Duitse schikking is voor de Consumentenbond een extra motivatie om het ultimatum te stellen. De bond wil nog niet zeggen wat de inzet van een gesprek zou zijn. "Als we nu al eisen op tafel leggen, worden de gesprekken nog moeilijker. Laten we eerst maar eens zorgen dat ze aan tafel komen", zegt Donat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kwart Nederlandse sjoemeldiesels heeft nog verboden software

Sjoemeldiesels

Volkswagen raakte in september 2015 wereldwijd in opspraak toen duidelijk werd dat de autobouwer jarenlang had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselvoertuigen.

Bij tests zorgde het bedrijf ervoor dat auto's minder schadelijke stoffen uitstootten dan in de praktijk. Later bleken ook andere autofabrikanten dit soort sjoemelsoftware te gebruiken. Inmiddels heeft Volkswagen zo'n 30 miljard euro aan compensatie en boete betaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van