Bedrijven

Bandenproducent Apollo Vredestein reorganiseert, helft van banen verdwijnt

05 maart 2020 16:50 Aangepast: 05 maart 2020 17:50
Beeld © Apollo Vredestein

Bandenfabriek Apollo Vredestein in Enschede heeft een massaontslag aangekondigd. De komende twee jaar verdwijnen er ongeveer 750 banen, dat is de helft.

Er wordt verlies gemaakt op de banden die in Nederland worden gemaakt.

De bandenfabrikant spreekt zelf over 'het specialiseren van de fabriek'. "Binnen de huidige marktomstandigheden kunnen bepaalde bandenmaten niet langer op een duurzaam en competitief niveau in Nederland worden geproduceerd", schrijft Apollo Vredestein in een persbericht.

Nicheproducten

"Om een stabiele toekomst voor het bedrijf in Nederland veilig te stellen, moet de fabriek Enschede zich daarom focussen op haar kracht zoals kwaliteit, innovatie en productieflexibiliteit."

In Nederland rollen in de toekomst alleen nog landbouwbanden en autobanden in 'nichesegmenten en in korte productieseries' van de band.

Vakbonden: 'aderlating'

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren geprobeerd de kosten in de fabriek te reduceren. Maar dat heeft niet genoeg geholpen.

Vakbonden CNV en FNV reageren geschokt en spreken over 'een aderlating'. De bandenfabrikant is een van de grootste werkgevers in de regio. De bonden willen snel voor nadere tekst en uitleg om tafel met het bestuur van het bedrijf.

Ook de ondernemingsraad van Apollo Vredestein moet zich nog buigen over de maatregelen. Een paar jaar terug is al een sociaal plan afgesproken, waarin de personele gevolgen van reorganisaties zijn uitgewerkt.

Hongaarse fabriek

Vakbondsbestuurder Gerard van Dijk van CNV stelt dat de onderneming zelf heeft bijgedragen aan de verslechtering van de marktomstandigheden. "Er is in Enschede steeds minder geïnvesteerd in mensen en machines. Er ligt een bandenvoorraad voor pakweg drie maanden op het terrein. Dat is fors. En de prijzen staan onderwijl onder druk." Dat laatste komt volgens hem ook omdat het concern zelf in Hongarije heel veel banden laat maken tegen lage loonkosten. "Het lijkt erop dat de onderneming zichzelf wegconcurreert uit Nederland."

Vredestein Banden was tot 2009 een puur Nederlands bedrijf. In dat jaar werd het voor een door RTL Z geschat bedrag van 175 miljoen euro overgenomen door het Indiase Apollo Tyres. Die overname moest volgens bestuursvoorzitter Rob Oudshoorn stabiliteit brengen voor bedrijf en personeel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van