Bedrijven

Wereldwijd meer faillissementen verwacht door corona-onzekerheid

05 maart 2020 06:10 Aangepast: 05 maart 2020 07:01
Fabrieksarbeiders in de Chinese stad Foshan. Beeld © EPA

Het coronavirus veroorzaakt naast ziekte ook het omvallen van bedrijven. Kredietverzekeraar Atradius gaat ervan uit dat komend jaar wereldwijd 2 procent meer bedrijven failliet zullen gaan.

Vooral in Azië slaat het virus toe. Door de groeiende onzekerheid op Aziatische markten verwacht Atradius dat er in Zuidoost-Azië 4,2 procent meer faillissementen zullen zijn. Voor Nederland gaat Atradius uit van een toename van 3 procent.

Vorig jaar gingen er, volgens de cijfers van Atradius, 4300 bedrijven falliet. Dat is een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2018. Nu gaat het bedrijf uit van 4500 bedrijven. Vorig jaar was er al onzekerheid rond brexit en het handelsbeleid van de VS, nu komt het coronavirus daar nog eens bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Federal Reserve verlaagt rente om coronavirus: 'Er is echt iets aan de hand'

Trendbreuk

"Het is vooral een trendbreuk", zegt econoom Theo Smid van Atradius. "De afgelopen vijf jaar zagen we de faillissementen steeds dalen. Die daling lijkt nu voorbij, sinds vorig jaar nemen de faillissementen weer toe. Dat kan het begin zijn van een conjunctuuromslag."

Waar het heen gaat is volgens Smid nog niet te zeggen. "Iedere stijging is reden tot zorg, maar vergeleken met 2012 of 2013 valt het nog best wel mee. We zitten echt nog niet in een crisisscenario", zegt Smid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het coronavirus raakt de economie: wat ga jij daarvan merken?

Schade kan meevallen

Alles hangt af van hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt. "Het kan nu nog onder controle worden gebracht. Dan zorgt het hoogstens voor een tijdelijke economische dip, de schade valt dan mee. Maar als het virus zich verder blijft verspreiden kan het een half procent van ons bbp halen. Dat klinkt als weinig, maar is heel aanzienlijk", zegt Smid. "Je hebt het dan al snel over een halvering van de economische groei", benadrukt de econoom.

De stijging van faillissementen is vooral te wijten aan externe factoren, stelt Atradius. De problemen in de Duitse maakindustrie, het grillige handelsbeleid van de VS en de brexit-onzekerheid zorgen dat de export klappen krijgt. In Nederland zelf is de situatie relatief stabiel met een lage werkloosheid, krappe arbeidsmarkt en lichte stijging van de koopkracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van