Bedrijven

Corona-update: meer werk voor Philips, grote beurzen afgelast

04 maart 2020 15:20
Een reiziger op Schiphol tijdens de voorjaarsvakantie. Beeld © ANP

Elke dag komt meer nieuws binnen over de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. We zetten de belangrijkste berichten voor je op een rij: Philips ziet meer orders voor diagnostische apparatuur in China, TUI repatrieert geen reizigers uit Noord-Italië en in de beurzenwereld is het alle hens aan dek.

Het aantal bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus is in Nederland gestegen tot 38. Het RIVM meldt dat er gisteren 15 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Van deze mensen liggen er 4 in ziekenhuizen, 10 mensen zijn thuis in quarantaine. Een patiënt was op doorreis in Nederland en is naar een opvanglocatie gebracht.

De meeste mensen hebben het virus opgelopen in Noord-Italië, of door contact met een besmet gezinslid. Van enkele patiënten is de besmettingsbron nog onbekend.

Twee poliklinieken gesloten

Twee poliklinieken van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam sloten vandaag vanwege een besmette medewerker die op vakantie was geweest in Noord-Italië en daarna vier dagen in het ziekenhuis heeft gewerkt. Het gaat om de poliklinische afdelingen van Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) op locatie Oost en West. 

De medewerker zit in thuisquarantaine met lichte symptomen. Patiënten die in contact geweest zijn met de ziekenhuismedewerker krijgen bericht van het OLVG. Ook neemt het ziekenhuis contact op met patiënten die een afspraak hebben staan bij de poliklinieken. Zieken die op andere afdelingen liggen worden volgens het ziekenhuis gewoon verzorgd.

Extra orders Philips

De zorgtak van Philips heeft in China 'tientallen' extra orders gekregen voor CT-scanners vanwege de virusuitbraak, zegt topman Frans van Houten tegen persbureau ANP. De scanners kunnen het virus goed vaststellen. Een van de scanners staat bijvoorbeeld al in het grote noodziekenhuis in Wuhan, de stad waar het virus voor het eerst uitbrak.

De Chinese ziekenhuizen willen vooral apparatuur om diagnoses mee te stellen, bestellingen voor andere apparatuur worden juist opgeschoven. De vraag naar die andere apparatuur is daarmee niet verdwenen, denkt Van Houten. Wel zijn er investeringen uitgesteld.

Inmiddels draaien de fabrieken van Philips in China weer op tachtig procent van de capaciteit. Volgens Van Houten moet dat de komende weken naar honderd procent, 'anders gaan onze andere fabrieken het merken' en dat zal dan in het tweede kwartaal ook financiële gevolgen hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google en Microsoft geven thuiswerksoftware weg vanwege corona

Duitsland verbiedt export medische bescherming

Duitsland verbiedt de export van medische beschermingsmiddelen zoals handschoenen, beschermende pakken en mondmaskers. Daarmee wil het land voorkomen dat medisch personeel te maken krijgt met tekorten. De vraag naar dit soort producten is namelijk fors toegenomen sinds de uitbraak van het virus. In sommige gevallen, zoals bij internationale humanitaire missies, mag er wel geëxporteerd worden.

Rusland stelde al eenzelfde exportverbod in, Frankrijk legt beslag op alle voorraden mondkapjes in het land. Op meerdere plekken in Europa zijn al mondmaskers gestolen uit ziekenhuizen.

Industriebeurs Hannover Messe afgelast

De Hannover Messe, de grootste innovatievakbeurs, is vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus uitgesteld. De beurs zou in april plaatsvinden, dat wordt nu verschoven naar 13 tot 17 juli. Dat maakte de organisator vandaag bekend. Zesduizend deelnemers uit zeventig landen hadden zich aangemeld, waaronder Google, Amazon, Microsoft en Huawei. 

Ook de ontwikkelaarsconferentie van Google, I/O, gaat niet door, meldde de techreus vandaag. Vorige week werd al bekend dat de Autosalon van Genève niet doorgaat, net als het Mobile World Congres in Barcelona en de grootste meubelbeurs ter wereld, die van Milaan, gaat ook niet door.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mijn (zaken)reis gaat niet door vanwege coronavirus: wat kan ik claimen?

TUI-reizigers in Italië niet gerepatrieerd

Reisorganisatie TUI repratrieert geen reizigers die in Noord-Italië verblijven. Op dit moment zijn er 155 wintersporters en twee andere reizigers die via TUI een stedentrip geboekt hebben.

Eventuele kosten voor een eerder vertrek zijn voor rekening van de reizigers en hun reisverzekering. Dat zegt TUI vandaag in een reactie op het aangescherpte reisadvies voor Noord-Italië. TUI neemt nog contact op met klanten die nog moeten vertrekken naar Noord-Italië. Zij mogen kosteloos hun skigebied of stad wijzigen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Autofabrikanten in China in de problemen door coronavirus

Autoverkopen China ingestort door coronavirus

Ook de autoverkopen in China worden hard geraakt door het nieuwe coronavirus. Een paar weken geleden was al duidelijk dat autofabrikanten in China qua productie in de problemen kwamen, in februari werden er in China 80 procent minder auto's verkocht dan een maand eerder. Dat is de grootste daling op maandbasis van de autoverkopen in China ooit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van