Bedrijven

500 bedrijven vragen werktijdverkorting aan: 'Al onze plannen van de kaart geveegd'

04 maart 2020 14:38 Aangepast: 04 maart 2020 21:07
Etienne Dederen, een van de twee oprichters van Designmine. Beeld © Bart Reijnen.

Ze hadden mooie plannen voor dit jaar, maar die zijn binnen een week van de kaart geveegd. Net zoals tientallen andere bedrijven ondervindt standbouwer Designmine grote hinder door de uitbraak van het coronavirus. Zo veel hinder zelfs, dat werktijdverkorting wordt aangevraagd.

Etienne Dederen is een van de directeuren van Designmine, een standbouwbedrijf uit Sittard. Met 26 mensen werkt het bedrijf aan de bouw van stands voor grote events en beurzen. "In de afgelopen week zijn veertien projecten doorgeschoven naar het najaar of afgelast", zegt Dederen.

Beurzen verplaatst, inkomsten ook

"Zo langzaam maar zeker begint er wel een probleem te ontstaan", verzucht Dederen. Designmine draait ongeveer 80 grote projecten per jaar. De stands worden ontworpen en voorbereid in de eigen timmerwerkplaats en gaan daarna op transport naar de beurs in kwestie. In een paar dagen tot een kleine week wordt zo'n stand dan opgebouwd, daarna is de beurs en dan volgt demontage.

Dat soort beurzen wordt nu massaal uitgesteld door angst voor verspreiding van het coronavirus. De toonaangevende Hannover Messe is naar juli verplaatst, de Bouw en Agri Vakdagen worden nu in oktober gehouden en tech-event The Next Web gaat ook naar oktober. En niet alleen in de beursbranche komen bedrijven in de problemen; wereldwijd zijn productieketens verstoord. 

"Dit gaat een tijdje goed, maar niet heel lang."

"In totaal zijn er toch al gauw een stuk of tien mensen mee bezig", somt Dederen op. En nu vallen die projecten dus een voor een weg. "Ik moet salarissen en vaste lasten gaan betalen, terwijl ik feitelijk geen inkomsten heb. Dat gaat een tijdje goed, maar niet heel lang", stelt hij nuchter vast.

Voor dit soort bedrijven heeft de overheid een regeling voor werktijdverkorting. Bedrijven kunnen die regeling aanvragen als zij verwachten de komende 2 tot 24 weken minstens 20 procent minder werk hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijven melden zich voor 'corona-uitkering': meer interesse in werktijdverkorting

Als het ministerie die aanvraag goedkeurt, kan een bedrijf bij het UWV uitkeringen aanvragen voor een deel van de de uren die medewerkers minder werken. De ww-regeling is bedoeld voor buitengewone situaties waar de ondernemer in kwestie weinig invloed op heeft en die dus ook niet onder het ondernemersrisico vallen.

500 aanvragen voor werktijdverkorting

Er zijn nu bijna 500 bedrijven in Nederland die de regeling hebben aangevraagd, laat woordvoerder Margreet van Beem van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. 121 ondernemers met in totaal 1356 werknemers hebben de regeling toegewezen gekregen. 46 aanvragen (318 werknemers) zijn afgewezen om uiteenlopende redenen. Zij voldeden niet aan de voorwaarden. 

113 zaken worden op dit moment nog behandeld en 214 aanvragen staan in de wachtrij. Die hebben zich recent aangemeld en moeten nog behandeld worden. Er zit geen limiet op het aantal bedrijven dat werktijdverkorting kan aanvragen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cancelen vluchten door corona levert geen milieuwinst op: lange wachtrij voor slots

Nog nooit meegemaakt

Doorgaans gaat het om vrij kleine bedrijven, met een aantal tot enkele tientallen medewerkers. Bedrijven zoals de zaak van Dederen dus. "Ik hoef niet nog vijf van die afzeggingen te krijgen, want dan moet ik mensen naar huis gaan sturen", zegt hij. "Wij gaan nu die procedure in en vragen toestemming aan de overheid."

Dederen moet nog een beetje wennen aan de situatie. "Voor ons is dit helemaal nieuw. Ik zit nu dertig jaar in het vak, en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Er was ook geen enkele economische aanwijzing dat het slecht zou gaan", zegt Dederen.

Integendeel. "De business bloeide juist sterk op", gaat de ondernemer verder. Volgens hem wordt er te scherp gereageerd. "De berichtgeving over het virus is ook niet altijd even subtiel. Er worden nu ook maatregelen genomen waarbij je je kan afvragen of ze wel noodzakelijk zijn."

Problemen in hele sector

Tot het coronavirus om de hoek kwam kijken. Dederen vraagt zich hardop af of de maatregelen die wereldwijd worden genomen noodzakelijk zijn. Los van die vraag baalt hij. "Wij hebben nu een investeringsstop, een personeelsstop en mogelijk moeten we mensen naar huis gaan sturen."

Terwijl dit toch juist de maanden zijn waarin het geld normaal verdiend moet worden voor Designmine. "In de hele sector zijn er nu problemen, terwijl de meeste beurzen tussen februari en mei worden georganiseerd. Maar als alle beurzen doorgeschoven worden naar het najaar hebben we ook een probleem", zegt Dederen.

"Prachtige plannen hadden we liggen, maar die zijn binnen een week van de kaart geveegd."

Eind van het jaar chaos

Het is een voordeeltje dat de beurzen niet geannuleerd worden, maar dat er in ieder geval uitzicht is op inkomsten. "Dat kunnen we misschien voorbereiden, en hopelijk halen we het dan tot het najaar. Maar de druk zal dan enorm oplopen. Eind van het jaar wordt het een enorme chaos, want de vraag naar standbouwers zal dan extreem exploderen", verwacht hij.

Het is een spannend jaar voor Dederen. Een van de spannendste jaren die hij ooit meemaakte als ondernemer. "We hadden prachtige plannen klaarliggen, maar die zijn binnen een week volledig van de kaart geveegd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van