Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Ondernemers krijgen geen compensatie voor betaald aangiftesysteem

04 maart 2020 10:48
Beeld © ANP

Ondernemers moeten gewoon betalen voor het nieuwe zakelijke aangiftesysteem van de Belastingdienst. Compensatie voor de kosten zit er niet in, schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris schrijft dat na analyse blijkt dat er een risico is op 'onrechtmatige staatssteun, precedentwerking en handelen in strijd met het gelijkheidsbeginsel', als kleine ondernemers een tegemoetkoming zouden krijgen. Ook ontbreekt een wettelijke grondslag voor het verlenen van compensatie.

Ondernemers kunnen volgens de staatssecretaris de kosten voor het nieuwe aangiftesysteem, genaamd e-Herkenning, deels fiscaal aftrekken als bedrijfskosten. Voor organisaties zonder belastbare winst geldt dit niet. 

'Maak gebruik van kleine ondernemersregeling'

Eenmanszaken, combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en rechtspersonen zoals stichtingen, verenigingen en bv's kunnen volgens de staatssecretaris gebruik maken van de kleine ondernemersregeling, als ze daarvoor in aanmerking komen. Dan kunnen ondernemers vrijstelling van btw aanvragen en is er ook geen authenticatiemiddel voor alleen de btw-aangifte nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Ondernemers boos over nieuw aangiftesysteem Belastingdienst'

Boze ondernemers

Ondernemers konden voorheen gratis inloggen voor hun aangifte, maar zo'n 120.000 ondernemers kregen in januari een brief dat ze via het nieuwe systeem moeten werken. De e-Herkenning is een soort DigiD voor bedrijven, onder andere de Douane en de Belastingdienst werken er al mee.

Om ervan gebruik te kunnen maken moeten ondernemers een account aanmaken bij een van een handvol commerciële partijen. Dat kost zo'n 50 euro, die naar software- en organisatiekosten gaat. Zonder account kan een ondernemer geen aangifte doen en loopt deze het risico een boete te krijgen.

Veel ondernemers zijn boos over het nieuwe systeem, omdat ze het onacceptabel vinden dat ze moeten betalen om aangifte te kunnen doen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van