Bedrijven

AirFrance-KLM vraagt om uitstel vliegtaks vanwege coronavirus

03 maart 2020 15:14 Aangepast: 03 maart 2020 15:23
Ben Smith, bestuursvoorzitter van Air-France-KLM

Air France-KLM wil dat de invoering van een nieuwe vliegbelasting wordt uitgesteld. Volgens topman Ben Smith is dat nodig omdat de vliegindustrie grote schade ondervindt van het coronavirus.

Smith sprak in Brussel in zijn rol als de nieuwe voorzitter van de luchtvaartkoepel Airlines for Europe. "Gezien de uitbraak van het coronavirus vragen we de overheid om de introductie van nieuwe vliegbelastingen op te schorten. Nieuwe belastingen zetten extra druk op ons, bijvoorbeeld in Frankrijk en Nederland." 

In Nederland wordt op 1 januari 2021 een belasting ingevoerd op vracht en personenvervoer door de lucht. Daarmee wordt waarschijnlijk zo'n 200 miljoen euro aan belasting binnengehaald. Negen Europese landen riepen in het najaar de Europese Commissie op om met een Europese belasting op vliegreizen te komen. 

Slots in gevaar

Smith vroeg ook om om om slotregels op te schorten voor de rest van 2020 vanwege het coronavirus. Deze slotregels gaan over de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een luchthaven.

Als maatschappijen zich niet aan die start- en landingstijden houden, verliezen ze de rechten daarop het volgend jaar. Door de uitbraak van het coronavirus is vliegverkeer naar een aantal landen sterk verminderd.

Het opschorten van die regels kost volgens Smit geen geld, en levert wel veel op in de zin dat de concurrentiepositie van de maatschappijen niet verzwakt. "Dit is geen grote vraag die we stellen. Het helpt vliegmaatschappijen wel om door deze crisis te komen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KLM snijdt in kosten wegens coronavirus: 'Alleen noodzakelijke uitgaven'

Sterke zomer

Volgens Smith moet de echte klap van het coronavirus nog komen. Hij verwacht dat dit duidelijk wordt als de economische cijfers in de loop van het jaar bekend worden.

Michael O'Leary van Ryanair, die de voorzittershamer van de Europese vlieglobbyclub overgaf aan Smith, was minder negatief, zo noteerde de luchtvaartreporter van Cirium.

"De Europese vliegindustrie zal voor wat weken rustig zijn. Maar daarna gaan mensen zich vervelen vanwege het coronavirus." Hij denkt dat de boekingen in mei en juni weer normaal worden en dat de zomer 'relatief sterk' zal zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van